Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Alina Gorghiu, la inaugurarea sediului modernizat al Judecatoriei Târgovişte: Este a treia instanţă care se bucură de un sediu nou - Investiţie de 17,6 milioane

Inquam Photos / Octav Ganea
Alina Gorghiu

Ministra Justiţiei Alina Gorghiu a declarat, marţi la inaugurarea sediului modernizat al Judecatoriei Târgovişte, că este a treia instanţă care are un sediu nou, fiind o investiţie de 17,6 milioane de lei, potrivit news.ro.

Ea a adăugat că este vorba de cinci săli de judecată, patru săli de şedinţă, cinci săli de deliberare şi două săli de aşteptare, şa care se adaugă o sală de audiere martor sub acoperire şi o alta de audiere minori.

„Îmi face o deosebită plăcere să fiu prezentă, astăzi, «în casă nouă», la Judecătoria Târgovişte. Este a treia instanţă care se bucură de un sediu nou. O investiţie de 17,6 milioane de lei, care va asigura condiţii optime de desfăşurare a activităţii pentru profesioniştii dreptului, dar şi pentru justiţiabilii care apelează la înfăptuirea justiţiei. Este un spaţiu impresionant. Vorbim de 5 săli de judecată, 4 săli de şedinţă, 5 săli de deliberare, 2 săli de aşteptare. La care se adaugă o sală de audiere martor sub acoperire şi o alta de audiere minori. Judecătoria Târgovişte este un exemplu în acest sens pentru alte instanţe din ţară. Astfel de spaţii, special amenajate pentru audierea martorilor sub acoperire şi, în special, a minorilor, reprezintă un pas înainte pentru înfăptuirea actului de justiţie de calitate”, a afirmat Alina Gorghiu, marţi, la inaugurarea sediului modernizat al Judecatoriei Târgovişte.

Ea a subliniat că acest nou sediu este rezultatul unei bune colaborări dintre Ministerul Dezvoltării şi Compania Naţională de Investiţii.

„Şi le mulţumesc pe această cale pentru toată implicarea în aceste proiecte de investiţii. Instanţele trebuie să ofere condiţii bune de desfăşurare a activităţii, începând de la spaţiu, până la modalitatea concretă de lucru. Care, în vremurile actuale, implică în mod cert digitalizarea. Facem paşi importanţi în acest sens”, a completat Gorghiu.

Ea a vorbit şi despre proiectul Ecris V care este în derulare, avândd o valoare estimată de 150 milioane euro şi care va uşura enorm activitatea instanţelor.

„Avem în derulare proiectul Ecris V, un proiect cu o valoare estimată la 150 milioane euro, dificil de realizat, dar care va uşura enorm activitatea noastră, a tuturor. Termenul de implementare pentru funcţionalitatea integrală a proiectului, pentru tot sistemul judiciar, este anul 2026. Iar la începutul anului viitor, vom avea dosar electronic la nivel naţional. Se estimează că Dosarul Electronic Naţional (DEN) va gestiona, într-un an calendaristic, aproximativ 10 milioane de documente noi. Dosarul va putea fi consultat de oriunde şi chiar va exista posibilitatea depunerii de documente şi înscrisuri la dosar online. Justiţia digitilizată nu mai e un simplu deziderat, este o realitate imediată, care va fi la îndemâna tuturor. Dar să nu uităm, justiţia fără oameni, fără resursă umană nu se poate înfăptui”, a mai precizat ministra Justiţiei.

Aceasta le-a transmis magistraţilor şi îi îndemne pe tineri spre profesiile juridice, pentru că este nevoie de „un suflu nou”.

„Dragi magistraţi, arătaţi tinerilor câtă satisfacţie oferă înfăptuirea justiţiei! Îndreptaţi tinerii spre profesiile juridice. Este nevoie şi de suflu nou. Care ar feri sistemul pe viitor de problemele cu care ne confruntăm acum. În martie vom avea o nouă serie de magistraţi în sistem. Sper aproape 700 la număr: absolvenţi ai INM-ului şi cei care sunt de profesii juridice cu vechime de 5 ani. În decembrie, MJ organizează interviuri pentru dobândirea calităţii de expert tehnic judiciar. Ştiu cât de importantă este administrarea probei cu expertiză tehnică judiciară în cauzele complexe. Chiar ieri, Ministerul Justiţiei a marcat închiderea proiectului Ghidul specializărilor expertizei tehnice judiciare. Acum avem un ghid accesibil tuturor, în format electronic, care descrie fiecare specializare. Şi va fi publicat şi pe site-ul Ministerului Justiţiei. Avem şi un nomenclator nou al specializărilor expertizei tehnice judiciare, care va intra în vigoare la 19 ianuarie 2024”, a mai spus Gorghiu.

Ea a adus în discuţie şi alte provocări în domeniul justiţiei şi anuml clauzele din contractele de mandat ale membrilor consiliilor de administraţie sau de supraveghere prin care este instituită soluţionarea litigiilor de către o curte de arbitraj din străinătate.

„Sunt însă şi alte provocări. De exemplu, clauzele din contractele de mandat ale membrilor consiliilor de administraţie sau de supraveghere prin care se instituie soluţionarea litigiilor de către o curte de arbitraj din străinătate. Trebuie să găsim soluţii să încurajăm mediul de afaceri să apeleze cu încredere la justiţia din România, la arbitrajul instituţionalizat românesc. Cred că sistemul nostru judiciar poate răspunde nevoilor justiţiabililor! Cred într-o justiţie prietenoasă mediului de afaceri şi apropiată cetăţenilor!”, a conchis Gorghiu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.