Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Alina Gorghiu: Nu este suficientă condamnarea comunismului pentru a merge cu fruntea sus înainte

alinaGorghiu

Tinerii liberali s-au reunit în weekend pentru a participa la un eveniment dedicat memoriei victimelor comunismului. Cu această ocazia copreședinta PNL Alina Gorghiu a declarat că pentru liberali ”e o datorie fără prescriere să vorbească despre acest trecut” și nu este suficientă doar condamnaea comunismului.

Multe mii de membri ai PNL au trecut prin închisorile comuniste și mulți dintre ei au murit acolo...Comunismul românesc a început și s-a sfârșit violent: a început cu un program sistematic de eliminare a elitelor naționale și s-a sfârșit cu baia de sânge din decembrie 1989, care s-ar fi extins cu siguranță dacă revoluția ar fi fost înfrântă. Fără această dimensiune crudă, exterminatoare, care s-a manifestat timp 45 de ani, nu putem înțelege ce a însemnat regimul comunist. Pentru unii, care privesc superficial, comunismul a înseamnat construirea unor blocuri sau a metroului. E fals. Aceste lucruri s-ar fi întâmplat oricum - și încă mai bine - într-o economie de piață. Comunismul a fost un regim politic, nu o antrepriză de construcții, iar esența lui a fost represiunea, a declarat copreședinta PNL.

Alina Gorghiu a subliniat faptul că începând cu 1946 s-a petrecut o ”operațiune de amploare privind ștergerea memoriei istorice”.

Este un element-cheie al totalitarismului comunist, al oricărui totalitarism. Doar așa se putea construi acel om nou pe care regimul își propunea să-l construiască – un om obedient, fără memorie și fără termeni de comparație, crescut pentru a fi controlat prin frică, frig și foame...PNL și celelalte partide istorice au fost ținta predilectă a represiunii comuniste, fiindcă noul regim urmărea distrugerea oricărei rezistențe politice față de comunism. Ceea ce regimul n-a înțeles este însă faptul că libertatea nu poate fi arestată sau eradicată, pentru că ea se naște și există cu fiecare individ. Fiecare om își dorește să fie liber, iar o societate care-i refuză libertatea determină, în mod natural, o reacție de opoziție, a mai declarat lidera liberalilor.

Alina Gorghiu susține că recuperarea memoriei este o datorie fundamentală a României de azi.

Nu este suficientă condamnarea comunismului pentru a merge cu fruntea sus înainte. S-au făcut pași importanți printre care și crearea Memorialului Sighet. E vorba de o adevărată școală de istorie recentă, în care, în special, cei tineri pot învăța foarte mult. Cred că astfel de acțiuni trebuie continuate. Mă gândesc, în principal, la crearea unui Muzeu al Dictaturii Comuniste în Capitală. Un astfel de muzeu poate deveni un reper științific și educațional în chestiunea studierii comunismului. Există o inițiativă liberală în Parlament și ne dorim ca ea să devină realitate, potrivit copreședintei PNL.

Din punctul de vedere al Alinei Gorghiu prima lecție a trecutului totalitar trebuie să fie cultivarea consecventă a libertății.

Libertatea este o valoare fundamentală, iar apărarea și promovarea ei pentru fiecare individ este cel mai bun răspuns strategic al societății la amenințarea totalitarismului. De aceea PNL rămâne cel mai pasionat avocat al libertății de expresie și al libertății de asociere, precum și cel mai convins susținător al proprietății private și al liberei inițiative. O societate de oameni liberi este greu de supus. A doua lecție importantă este respingerea categorică a extremismului politic...A treia lecție este păstrarea memoriei tragediilor dictaturii. Noile generații trebuie să afle ce s-a întâmplat – prin evenimente precum acesta, prin cărți și filme – să afle ce a însemnat comunismul. Păstrarea memoriei acționează ca un vaccin, creând imunitate față de virușii dictaturii, a mai spus deputata.

În încheiere Alina Gorghiu a mai spus că fiecare om are datoria să reziste la nivel personal atunci când libertățile îi sunt amenințate.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.