Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Alina Mungiu-Pippidi acuză legalizarea corupţiei în campania de vaccinare: 'Prioritatea pentru cine este mai vulnerabil dispare și apar pilele și relațiile'

F. P.
AlinaMungiuPippidi

Politologul Alina Mungiu-Pippidi acuză autorităţile că au organizat campania de vaccinare împotriva oricărei logici de protejare a celor vulnerabili, băgând în faţă militari şi angajaţi din ministere. Aceasta consideră că actuala putere a preluat o strategie brevetată de PSD, pe care o numeşte "corupţia legală".

"Iată cum sub regimul meritocratic al lui Klaus Iohannis și al USR s-a format o coadă mult mai mare decît trebuia (că s-au dat atîtea derogări de la regulă), care e sărită de cine are mai mulți mușchi în văzul lumii.

Totuși două elemente de originalitate – să le zicem așa – nu pot să nu te frapeze.

Primul, nicăieri în Europa nu s-au creat atîtea categorii cu dreptul să sară coada, ceea ce évident a dus la un blocaj complet, că excepțiile au depășit ca număr regula. Și asta, în cap cu militarii, oameni viguroși care mai puteau să aștepte pînă se terminau de vaccinat bătrînii și bolnavii cronici.  Nicăieri nu am văzut ceea ce pe vremuri consideram o invenție a PSD, anume corupție legală, cum văd în România, deși PSD nu mai e la putere. Orice logică a vaccinării, și anume prioritatea pentru cine este mai vulnerabil sau luptă cu epidemia direct dispare și apar pilele și relațiile, de grup sau individuale.

Al doilea, nicăieri în Europa nu există platforme organizate de un serviciu secret, există organizare mai bună sau mai proastă, dar civilă. La noi, ca și la alegeri sau alte momente strategice, numai STS are capacitatea. Capacitatea să ce? Să cedeze un procent întîmplării, în vreme ce majoritatea  se programează cu pile, legale sau informale (poți să-i condamni, cînd vezi sfidarea?), să patroneze această coadă plus băgare în față jalnică, să stocheze milioane de date personale (de ce să le aibă numai SRI)? Nu există sector privat, sigur, că acolo erau Ghiță și serverele lui de un hectar pe bani europeni, cînd un serviciu, cînd altul au pus mîna pe banii IT de dezvoltare, și iată că nu o să mai avem niciodată sector privat cu capacitate, cum au alții, că s-a dus toată la multele servicii secrete! Dragi români, vă rog cercetați țara unde epidemia mai e organizată de servicii secrete și publicați aceste revelații. Nici măcar în Iran sau Rusia. Poate luați pe asta un premiu Nobel, că dl. Cărtărescu, ocupat și el cu vaccinul peste rînd, iarăși nu a reușit cu literatura. Sau poate un Oscar, dacă dl. Nanau se decide să aprofundeze această originalitate și mai primește și pe asta bani de la statul român să facă filmul, după ce le-a tras-o în public", scrie Alina Mungiu-Pippidi, într-un editorial pe romaniacurata.ro.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.