Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Alina Mungiu Pippidi atacă SRI-ul şi spune ce se întâmplă, de fapt, cu Klaus Iohannis

nasul.tv
klaus iohannis

Preşedintele Societăţii Academice din România, Alina Mungiu Pippidi loveşte dur în scandalul infecţiilor din spitale şi promite măsuri dure. Pippidi îi anunţă pe cei de la SRI că informaţiile privind sănătatea publică nu pot fi clasificate şi că un judecător ar putea face lumină în acest caz.

"O informaţie de genul compoziţiei unor dezinfectanţi, care contribuie la sănătatea publică nu poate conform legii din România... există legea 182 din anul 2002, care prin articolul 24 alineatul 5 spune foarte clar că nu poţi lucrurile care sunt de interes public să le clasifici. Noi am adresat trei cereri: către SRI direct, către CSAT, deci către preşedintele Iohannis, care este şeful CSAT şi către Comisia de control al SRI din Parlament, cerându-i să declasifice toate aceste informaţii. Dacă răspunsul este negativ, există calea asigurată de această lege, prin care o să mergem în instanţe şi atunci o să declasifice aceste informaţii un judecător de tribunal", a spus Pippidi la rfi.

Citeşte şi: Stelian Tănase spune tot adevărul: Dan Condrea era doar păpușa, ținută de alte personaje

Pippidi a criticat şi poziţia lui Georgian Pop, preşedintele Comisiei pentru controlul SRI. "Domnul Pop nu face decât să se descalifice şi să arate cât este de nepregătit pentru poziţia pe care o ocupă. Chestiunile de terorism sau de spionaj nu au absolut nici o legătură cu informaţia de interes public. Practic, ce încearcă să spună el este că nu poţi să le spui oamenilor că un produs e otrăvit, că mai bine să-l bea, pentru că a doua zi precedentul va fi folosit pentru o cu totul altă categorie de informaţii (...). După o asemenea declaraţie, în primul rând pentru antepronunţarea lui, domnul Pop ar trebui să-şi dea demisia, să se ducă acasă şi să căutăm un alt om competent, să controleze în sfârşit ce se întâmplă acolo".

Citește și: HALUCINANT Familia a decis să-i facă operație estetică lui Dan Condrea

Întrebată cum i s-a părut poziţia preşedintelui Klaus Iohannis în privinţa desecretizării informărilor SRI, ea a răspuns: "Preşedintele mi s-a părut complet dezinformat, fără a înţelege exact ce este informaţie de interes public şi ce este informaţie clasificată. Nu e prima oară când preşedintele este prins în ofsaid pe subiecte relativ simple. În acest moment, ar fi bine ca preşedintele să încerce să mai recupereze ceva din credibilitatea lui şi ca şef al CSAT să fie cel care acţionează primul şi face transparente aceste documente, fără să se ascundă, cum a părut că face la conferinţa de presă, în spatele serviciilor secrete", a mai spus Pippidi conform sursei citate.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.