DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Alina Mungiu Pippidi i-a scris lui Augustin Lazăr, după clasarea dosarului Microsoft: Trebuie să declare recurs în interesul legii

jurnalistii.ro
Alina Mungiu Pippidi

Alina Mungiu Pippidi reacționează după clasarea dosarului Microsoft și îi solicită procurorului general al României să declare recurs.

*

Stimate domnule Procuror General,

În numele Alianței pentru o Românie Curată, un grup de organizații ne-guvernamentale și sindicate, vă adresez solicitarea de a declanșa recursul în interesul legii în cazul prescrierii dosarului Microsoft.

Dat fiind că Înalta Curte a stabilit de trei ori că termenul de prescripţie curge de la data „ultimei acţiuni”, nu de la data „ultimei plăţi” (deci faptele din dosarul menționat s-ar fi prescris din 2014), dar alte instanțe cum ar fi Curtea de Apel București calculează curgerea termenului de prescripție de la data „ultimei plăți”, deci nu ar fi intervenit încă nici o prescripție (din acest motiv lucrul la DNA a continuat), avem în consecință de a face cu o practică neunitară. Considerăm ca atare că recursul în interesul legii ar putea stabili o dată pentru totdeauna care este de fapt practica de urmat, pentru a nu mai exista confuzii, speculații și investigații ineficiente.

De asemenea e important de stabilit acest lucru și comunicat clar publicului deoarece publicitatea în jurul acestui dosar de mare profil a dus la așteptări ale publicului, care, iată, nu au putut fi îndeplinite. Chiar dacă motivele acestui eșec parțial (că au existat totuși condamnări în primele dosare) pot să pară obiective specialiștilor, acuzarea a nouă miniștri de abuz în serviciu sau corupție pentru a ajunge la prescrierea faptelor nu e de natură a crește încrederea în justiție. Recursul ar permite explicarea mai clară a situației create și a răspunderii pentru ea, deci ar aduce o contributie importantă, credem noi, la restabilirea încrederii.

Cu aceeași încredere aștept acțiunea dvs, domnule Procuror General,

Cu stimă,

Profesor Univ. Dr. Alina Mungiu-Pippidi

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.