Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Alina Mungiu-Pippidi se bagă în conflictul dintre Dragnea și 'personajul veninos': Scrisoare către președintele Comisiei SRI

AlinaMungiuPippidi

Politologul Alina Mungiu-Pippidi intervine în conflictul dintre Liviu Dragnea și generalul Lucian Pahonțu, directorul SPP, cel pe care președintele PSD îl numea „personajul veninos” din spatele scandalurilor care au dus la demiterea a doi premieri în ultimul an. Mungiu-Pippidi îi cere președintelui Comisiei parlamentare de control a activității SRI să îi cele mai audieri pe Dragnea și pe Pahonțu, dar și să verifice cum a devenit SPP un serviciu secret.

Vezi și: Dragnea și Dăncilă, mișcare fără precedent: Lovitură fatală pentru 'personajul veninos' (surse)

Scrisoarea semnată de Alina Mungiu-Pippidi:

„Stimate domnule președinte Claudiu Manda,

În cursul săptămînii trecute au fost făcute declarații de o mare gravitate despre serviciile secrete românești, care at juca un rol în criza politică actuală.

E vorba de declarația domnului președinte al Camerei Deputaților confirmată prin declarația domnului Codrin Șetfănescu.

Presa semnalase anterior ca SPP, serviciul vizat, a devenit oficial serviciu secret și a primit facilități economice secrete, cu încălcarea Constituției și cu girul Președinției, printr-o ordonanță guvernamentală și o decizie CSAT.

Am rugămintea să vă faceți datoria și să îl convocați deîndată pe generalul Lucian Pahonțu, cel nominalizat în aceste denunțuri publice, pe autorii denunțurilor și pe presupușii martori asupra cărora s-ar fi făcut presiuni.

De asemenea, e de datoria Parlamentului să investigheze cum anume a devenit SPP serviciu secret sub guvernul Victor Ponta, ocolind suveranitatea parlamentară și, posibil, unele legi în vigoare.

Ca inițiator al Alianței pentru o Românie Curată și expert în bună guvernare pentru mai multe instituții europene îmi exprim stupoarea că a trecut deja o săptămînă de la aceste declarații publice fără să existe un parcurs explicit și transparent de investigare a lor. În Germania, șeful serviciului secret ar fi demisionat deja, pînă la lămurirea situației, cînd ar putea demisiona cei care l-au acuzat, dacă acuzația se dovedește falsă.

Nu am nici o îndoială că Parlamentul e capabil să rezolve această sitiație, chiar dacă presupune colaborarea cu alte comisii și organisme abilitate. Vă rog, nu lăsați să mai treacă zilele fără a rezolva o situație care pune la îndoială unul din fundamentele unui regim democratic, controlul forțelor armate de către organismele civile alese.

Cu stimă,

Prof. Dr. Alina Mungiu Pippidi

Alianța pentru o Românie Curată

București, 21 ianuarie 2018”

Vezi și: Rețeta primită de Principesa Margareta de la Regele Bulgariei: Tartă de lămâie – mod de preparare

Vezi și: 17 semne că ai un copil superdotat. Cum îl poți ajuta să se dezvolte .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.