Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Alpinistul Horia Colibăşanu a renunţat la expediţia de pe Everest

Horia Colibasanu

Alpinistul timişorean Horia Colibăşanu a anunţat că renunţă la încercarea de a cuceri Everestul pe o rută nouă, din cauza riscului de avalanşă de zăpadă şi gheaţă, dar că această încercare va rămâne un proiect de viitor pentru el şi pentru partenerul său de ascensiune, alpinistul Peter Hamor, conform News.ro.

Potrivit unui comunicat de presă de joi al reprezentanţilor alpinistului timişorean, Horia Colibăşanu se pregăteşte să se întoarcă în ţară şi renunţă la expediţia de pe Everest.

”Sportivul timişorean a revenit în Kathmandu şi se pregăteşte să se întoarcă în ţară, după ce, împreună cu partenerul său Peter Hámor (53) au hotărât să renunţe la ascensiunea finală din cauza riscului foarte mare de avalanşe în plăci de zăpadă”, se arată în comunicat.

Alpinistul povesteşte că din cauza zăpezii şi a soarelui puternic, s-a creat o placă de gheaţă care pluteşte peste zăpadă şi care atunci când cineva calcă pe ea, vibrează şi se crapă.

“A nins foarte mult, s-a depus un strat de jumătate de metru, apoi a fost soare puternic. S-a creat o placă de gheaţă care pluteşte pe zăpada pufoasă. Când mergeam pe ea vibra sau se crăpa. Riscul ca plăcile să se rupă şi să pornească o avalanşă era foarte mare. Dintr-o astfel de avalanşă nu ai nicio şansă să scapi. Am hotărât să renunţăm anul acesta, cu regret pentru toată munca pe traseul pe care l-am echipat, având entuziasmul de la început”, a spus Horia Colibăşanu, anunţând astfel că proiectul deosebit pe care l-a pregătit în 2018 nu a putut fi dus la final.

Horia şi Peter au urcat anul acesta până la altitudinea de aproximativ 7.500 de metri şi aşteptau condiţii de vreme bună şi condiţii de zăpadă pentru a putea continua ascensiunea. Aveau nevoie de aproximativ patru zile fără furtuni, vânt puternic şi ninsoare la înălţime, şi de strat de zăpadă stabil pe care să se poată avansa.

Proiectul din acest an presupunea expunerea la mare altitudine (peste 8000 metri), pe un traseu dificil, care poate fi parcurs în 4-5 zile.

Horia Colibăşanu a plecat în exediţie în 28 martie 2018, iar conform planificării urma să se întoarcă în ţară la începutul lunii iunie.

Anul acesta, a avut loc cea de-a XX-a expediţie internaţională a lui Colibăşanu şi cea de-a 15a în Himalaya.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.