Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Altă dimensiune teribilă a războiului: 500.000 de ucraineni au fost deportați în Rusia

Doneţk

Circa 500.000 de cetăţeni ucraineni au fost deportaţi în Rusia, a susţinut miercuri deputatul ucrainean Mikita Poturaev, citat de Reuters. El a cerut Crucii Roşii să ia legătura cu concetăţenii săi dispăruţi.

Poturaev, care conduce comisia pentru probleme umanitare a parlamentului de la Kiev, le-a declarat parlamentarilor europeni că "o jumătate de milion de cetăţeni ucraineni au fost deportaţi din Ucraina în Federaţia Rusă fără a fi de acord cu asta".

Reuters nu a reuşit să verifice afirmaţia, iar deputatul nu a adus dovezi în sprijinul ei. Agenţia a solicitat un comentariu Ministerului de Externe al Rusiei, scrie agerpres.ro.

"Din păcate, în prezent nu există nicio ocazie de a intra măcar în contact cu aceşti oameni", a arătat Poturaev într-o intervenţie prin videoconferinţă în Parlamentul European.

Convenţiile de la Geneva din 1949, care stabilesc standardele legale internaţionale pentru tratamentul umanitar în timpul conflictelor, interzic transferul în masă al civililor către teritoriul puterii ocupante, considerat o crimă de război.

Moscova a negat că atacă în mod intenţionat civilii din Ucraina invadată în 24 februarie de forţele ruse, în cadrul a ceea ce Rusia numeşte "operaţiune militară specială". Ruşii susţin că le acordă sprijin umanitar celor care vor să se refugieze.

O hotărâre a guvernului rus din 12 martie consemnează situaţia a 95.909 de oameni aflaţi în întreaga Rusie după ce au părăsit Ucraina, proveniţi inclusiv din regiunile secesioniste Doneţk şi Lugansk, cărora Moscova le-a recunoscut independenţa.

Cu o lună înainte, militarii ruşi anunţaseră că au salvat 138.014 civili din Mariupol, oraş asediat unde se intensificau luptele.

Poturaev şi-a exprimat îngrijorarea faţă de soarta ucrainenilor trimişi în Rusia. "Ştim despre aşa-numitele tabere de filtrare pentru cetăţenii ucraineni. Aceasta este una din posibilele direcţii de acţiune pentru Crucea Roşie, pentru a găsi cel puţin aceşti deportaţi şi a înţelege ce se întâmplă cu ei pe teritoriul Federaţiei Ruse", a spus el.

Alexandra Boivin, reprezentantă a Comitetului Internaţional al Crucii Roşii, a declarat că organizaţia sa discută cu autorităţile ruse despre posibilitatea de a-i ajuta pe cei în cauză. "La întrebarea dacă putem confirma că au fost deplasaţi forţat oameni nu pot răspunde în acest moment (...) dar este cu siguranţă o chestiune îngrijorătoare", a arătat ea în cadrul dezbaterii din Parlamentul European.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.