Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Altă față a războiului - Armata rusă a luat prizonieri nouă șoferi voluntari aflați în misiune de salvare la Mariupol

wired.com
mariupol razboi ucraina

Nouă șoferi care lucrau pentru „Help People", un grup de voluntari ucraineni care oferă alimente și medicamente pentru cei aflați în nevoie și ajută la evacuări, au fost reținuți de armata rusă. Ei sunt dați dispăruți, a declarat un oficial al grupului pentru CNN, potrivit mediafax.

În total, 10 șoferi de microbuze au mers în regiunea Donbas pentru a ajuta la evacuarea civililor din orașul asediat Mariupol. Ei au condus vehicule private într-o misiune de salvare de mici dimensiuni. Soldații ruși i-au oprit și au încercat să îi determine să conducă autobuzele în Rusia. Când șoferii au refuzat, au fost luați prizonieri, a declarat Alex Voronin, șeful organizației Help People.

Voronin a mai spus că a pierdut contactul cu toți șoferii, cu excepția unuia.

„Toți au efectuat evacuarea oamenilor în direcția Mariupol-Zaporizhzhia, au fost trimiși în călătorii la date diferite - 26, 27 și 31 martie. Comunicarea cu ei s-a întrerupt a doua zi după plecare. Potrivit persoanelor pe care au reușit să le evacueze, militarii ruși au luat de la șoferi vehiculele cu oameni din Mariupol, persoanele evacuate au fost duse în satul Nikolske, iar șoferii au fost luați pentru identificare. Unii dintre ei sunt reținuți în centre de detenție preventivă din Donețk", a explicat Voronin pentru CNN.

Unul dintre cei 10 șoferi a fost eliberat, a mai spus Voronin, adăugând că „de la el știm că trei dintre cei dispăruți se află în Donețk. Au fost interogați cu forță brută, hrăniți prost și ținuți în condiții îngrozitoare. Tuturor celorlalți li s-a spus că au dreptul să rămână [în detenție] până la 30 de zile".

CNN nu a putut verifica în mod independent locul unde se află șoferii sau condițiile în care sunt deținuți.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.