Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ambasada Rusiei la București oferă un detaliu esențial despre incidentul de miercuri: 'Această informație a scăpat din vederea mass-media'

Inquam Photos / Octav Ganea
incident ambasada rusiei

Un șofer a intrat miercuri cu mașina în poarta Ambasadei Rusiei de la București, apoi și-a dat foc. Reprezentanții Moscovei în țara noastră au revenit, joi, cu un nou detaliu despre incident. Ambasada transmite că doi funcționari au sărit imediat, înainte de venirea pompierilor, și ar fi turnat apă pe bărbatul care și-a dat foc.

„Precizarea cu privire la incidentul cu conducătorul autoturismului care a încercat să spargă cu berbecul porțile Ambasadei: revenind la incidentul tragic cu șoferul care a încercat de a se năpusti cu autoturismul asupra porților Ambasadei și s-a autoincendiat, comunicăm suplimentar, că doi funcționari ai misiunii diplomatice deja în primele minute după inflamare, chiar înainte de venirea pompierilor, folosind toate mijloace disponibile și riscându-și viața au încercat să-l salveze pe omul care a fost în flacări în mașina, și au turnat apă peste autoturismul deasupra porților. Această informație, după cum înțelegem, a scăpat din vederea mass-media române”, a precizat Ambasada Rusiei la București, pe pagina ei de Facebook.

Context

Un autovehicul a intrat în porţile ambasadei Rusiei la Bucureşti, miercuri dimineaţă. Maşina a luat foc, iar şoferul a murit. Bărbatul care a intrat cu maşina în porţile Ambasadei Rusiei la Bucureşti ar fi fost identificat ca fiind Bogdan Drăghici, şeful asociaţiei TATA, condamnat pentru că şi-a abuzat sexual fiica. Prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, Bogdan Staicu, a afirmat că maşina a intrat în poartă, iar apoi bărbatul din interior a aprins un dispozitiv care a provocat incendiul. În interiorul autoturismului anchetatorii au găsit mai multe recipiente cu vopseluri. Ancheta ia în calcul motive personale care au dus la aceste gesturi, excluzând posibilitatea unui atac terorist.

Prima reacție a Ambasadei Rusiei

Ambasada Rusiei la Bucureşti a transmis miercuri condoleanţe apropiaţilor „bărbatului care şi-a dat foc în maşină după încercarea eşuată de a lovi porţile” reprezentanţei diplomatice, subliniind că „oricare ar fi motivele şoferului, nu există nicio îndoială că acesta a comis acest act sub influenţa unei explozii de isterie anti-rusă în legătură cu o provocare regizata” în oraşul ucrainean Bucea. Reprezentanţii ambasadei susţin că oraşul Bucea a fost abandonat de armata rusă în urma acordurilor încheiate la Istanbul pe 30 martie, iar "naţionaliştii ucraineni au masacrat civili", dând vina pe personalul militar rus.

Anchetă demarată și de Rusia

Preşedintele Comitetului de Anchetă rus, Aleksandr Bastrâkin, a dat ordin miercuri direcţiei principale de investigaţii din cadrul acestei structuri de pe lângă Parchetul rus să ancheteze circumstanţele incidentului de la Ambasada Federaţiei Ruse din România, a anunţat serviciul de presă al instituţiei, citat de agenţia oficială de presă TASS. "Pentru stabilirea detaliilor incidentului, şeful Comitetului de Anchetă a dispus ca anchetatorii să ceară Ministerului rus de Externe informaţiile necesare pentru investigarea datelor", a precizat serviciul de presă al structurii.

Reacția MAE

Ministerul Afacerilor Externe a transmis miercuri că respinge luarea de poziție a Ambasadei Federației Ruse la București în urma incidentului de la ambasadă.

„MAE respinge totodată orice atribuire de context sau semnificație politică acestui incident tragic și face apel ca Ambasada Federației Ruse să manifeste reținere maximă în oferirea oricăror interpretări înaintea finalizării anchetei autorităților responsabile. Până la finalizarea anchetei și comunicarea rezultatelor acesteia de către autoritățile române competente, orice fel de ante-pronunțări reprezintă doar speculații nefondate. MAE evidențiază, în mod special, că nu a fost afectată integritatea personalului Ambasadei Federației Ruse în România și a clădirii acesteia.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.