Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ambasada SUA la Tokyo acuză poliţia japoneză de acţiuni pe baza profilului rasial

reuters
politie japonia

Ambasada Statelor Unite la Tokyo a avertizat luni că există incidente în care poliţia japoneză pare să fi acţionat pe baza profilului rasial al suspecţilor, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

Misiunea diplomatică americană a arătat într-un mesaj în reţeaua Twitter că "a primit rapoarte privind reţinerea şi percheziţionarea unor străini de către poliţia japoneză, în incidente în care există suspiciunea că a acţionat pe baza profilului rasial".

Ambasada avertizează că "cetăţenii SUA trebuie să aibă asupra lor dovada de imigrare şi să solicite notificarea consulară dacă sunt arestaţi".

Reuters apreciază că mesajul este neobişnuit din partea Statelor Unite, pentru care Japonia este un aliat-cheie.

Japonezii sunt foarte omogeni etnic, iar mulţi autohtoni consideră că există o legătură între creşterea numărului de imigranţi şi înmulţirea infracţiunilor, arată agenţia, menţionând că Japonia are nevoie de tot mai multă forţă de muncă străină pentru a compensa scăderea şi îmbătrânirea populaţiei.

Un purtător de cuvânt al ambasadei nu a dorit să adauge nimic la mesaj, iar poliţia naţională japoneză nu a comentat imediat.

Solicitat de Reuters să comenteze, Hirokazu Matsuno, purtător de cuvânt al guvernului, a afirmat doar că poliţia interoghează suspecţii pe baza a diferiţi factori, dar deciziile respective nu se bazează pe etnia sau cetăţenia persoanelor respective.

În urmă cu o săptămână, Japonia a interzis accesul străinilor nerezidenţi - una din cele mai dure măsuri din lume împotriva răspândirii versiunii Omicron a coronavirusului.

Naomi Kawahara, fondatoare a grupului de reprezentare Japonia pentru Vieţile Negrilor, a declarat că utilizarea profilurilor rasiale de către poliţia niponă nu este o noutate, în special pentru străini sau japonezi metişi de culoare. "Am un prieten care a fost interogat de poliţie de peste 30 de ori în cei şase ani cât a trăit aici. Uneori s-a întâmplat chiar în faţa casei, când pleca să îşi plimbe câinele", a relatat ea despre un afro-american care a plecat din Japonia de câţiva ani.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.