Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ambasadorul britanic, despre decizia CEDO în cazul Kovesi: 'Caz de referinţă pentru toţi cei angrenaţi în lupta anticorupţie, nu doar în România'

Inquam Photos/ Octav Ganea
Andrew Noble

Ambasadorul Marii Britanii în România, Andrew Noble, afirmă că decizia CEDO în cazul fostei şefe a DNA, Laura Codruţa Kovesi, "stă drept mărturie a eficienţei eforturilor” tuturor instituţiilor din sfera combaterii corupţiei în România. "Acest caz va rămâne unul de referinţă pentru toţi cei angrenaţi în lupta anticorupţie, nu doar în România, dar şi în alte ţări care se confruntă cu această problemă", consideră el.

Ambasadorul britanic Andrew Noble a afirmat, în mesajul la aniversarea a 15 ani de activitate a Directoratului General Anticorupţie, că, mulţumită ajutorulu experţilor Home Office din Marea Britanie şi experţilor spanioli, Direcţia Generală Anticorupţie este prima structură care a creat şi a implementat de la zero un set complet de iniţiative preventive anticorupţie, scrie news.ro.

Citește și: Anunț oficial! Ce se întâmplă cu cardurile de sănătate

"O realizare notabilă, la care a luat parte şi Marea Britanie, atât în perioada de dinainte de aderarea României la Uniunea Europeană, cât şi după, prin contribuţia la eforturile de consolidare a instituţiei şi a expertizei acesteia în domeniul prevenirii şi combaterii corupţiei şi a promovării integrităţii", a spus el.

Andrew Noble a adăugat că lupta anti-corupţie este în continuare, alături de consolidarea statului de drept, una dintre ariile prioritare pentru România, atât pe plan naţional, cât şi din perspectivă europeană.

Citește și: Klaus Iohannis a semnat! Pensiile au parte de noi modificări

"România este una dintre cele mai curajoase ţări din estul continentului, prin crearea de instituţii cu mandate clare de combatere a corupţiei la toate nivelurile, inclusiv la nivel înalt, instituţii ce şi-au demonstrat în timp rezilienţa şi devotamentul faţă de o misiune deloc uşoară. Chiar şi în perioade dificile, când aceste instituţii nu au avut parte de sprijin politic, ele au continuat totuşi să-şi respecte mandatul şi să-i aducă în faţa legii pe cei care se aflau vinovaţi de acte de corupţie", a susţinut el.

Ambasadorul britanic a vorbit şi despre decizia CEDO în cazul Kovesi.

Citește și: Va fi obligatoriu în România! Se vor da bani

"În acest sens, recenta Hotărâre a Curţii Europene a Drepturilor Omului, care i-a dat câştig de cauză fostei şefe DNA, Laura Codruţa Kovesi, stă drept mărturie a eficienţei eforturilor instituţiilor implicate în combaterea anticorupţiei în România. Acest caz va rămâne unul de referinţă pentru toţi cei angrenaţi în lupta anticorupţie, nu doar în România, dar şi în alte ţări care se confruntă cu această problemă. Suntem astfel încurajaţi să credem că toate eforturile de a combate şi stopa fenomenele de corupţie vor fi întărite şi vor beneficia în continuare de susţinere la nivel internaţional", a afirmat Andrew Noble.

Potrivit acestuia, "Directoratul General Anticorupţie a fost întotdeauna un pilon instituţional în acest sens, manifestându-şi devotamentul şi priceperea în abordarea acestei arii de activitate, nu de puţine ori delicate".

Citește și: Anunț oficial! Ce se întâmplă cu cardurile de sănătate

"Este adevărat că de multe ori de-a lungul timpului, eforturile în combaterea corupţiei nu au fost uşoare şi că Uniunea Europeană a fost critică la adresa lipsei de progres a României în acest domeniu. Sunt convins însă că prin nivelul adecvat de expertiză şi devotamentul necesar de a continua eforturile în acest sens, România poate să-şi îndeplinească obiectivele de a fi o ţară în care statul de drept şi legea domnesc pe deplin, iar corupţia nu afectează instituţiile statului şi, implicit, pe cetăţeni", a spus ambasadorul britanic.

El a menţionat buna colaborare dintre Marea Britanie şi România, care include şi schimburi de expertiză prin care ofiţeri specializaţi din cadrul DGA participă la cursuri de pregătire şi expoziţii internaţionale în domeniul utilizării de tehnici speciale cu aplicaţie în activităţile specifice ale Direcţiei.

Citește și: Klaus Iohannis a semnat! Pensiile au parte de noi modificări

"Sunt convins că această colaborare excelentă va continua şi va fi chiar şi mai complexă pe viitor, în contextul Parteneriatului Strategic dintre cele două ţari. Am încrederea că eforturile şi bunele intenţii ale Direcţiei Generale Anticorupţie şi ale Ambasadei Marii Britanii la Bucureşti vor duce pe viitor la realizarea şi consolidarea unor rezultate de succes pentru ambele părţi", a încheiat Andrew Noble.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a stabilit, în unanimitate, că revocarea Laurei Codruţa Kovesi de la conducerea DNA s-a făcut cu încălcarea mai multor articole din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, respectiv dreptul la un proces echitabil şi dreptul la libertatea de exprimare.

Citește și: Va fi obligatoriu în România! Se vor da bani .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.