Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ambasadorul chinez, convocat la MAE suedez după critici la adresa Suediei

Listverse
china spy

Ministerul suedez de Externe l-a convocat marţi pe ambasadorul Chinei în Suedia, în urma criticilor sale repetate la adresa regatului scandinav şi a presiunilor pe care le-ar fi exercitat asupra unor media din Suedia, relatează AFP potrivit Agerpres.

Într-un interviu difuzat sâmbătă pe canalul public suedez SVT, ambasadorul Gui Congyou a criticat cu o metaforă sportivă acoperirea mediatică a evenimentelor din China de către Suedia, asimilând cele două ţări unor pugilişti, remarci calificate pe acelaşi canal drept "inacceptabile" de şefa diplomaţiei suedeze Ann Linde.

SVT a relatat de asemenea că ambasada Chinei a contactat în mai multe rânduri principalele media suedeze pentru a încerca să influenţeze reportaje ale acestora.

"Ceea ce face acum ambasadorul Chinei este foarte grav. Ministerul Afacerilor Externe şi eu personal i-am explicat în repetate rânduri că libertatea de exprimare este protejată de constituţie şi că jurnaliştii au dreptul să-şi practice meseria în libertate totală", a reacţionat Linde.

La rândul său, Ambasada Chinei a publicat un comunicat în care a respins acuzaţiile SVT. "Ne exprimăm nemulţumirea faţă de deformarea faptelor", a notat ambasada în comunicat.

Relaţiile dintre Suedia şi China sunt perturbate de mai mulţi ani de arestarea editorului suedez Gui Minhai, chinez la origine, condamnat în 2015 în China pentru o faptă de drept comun şi a cărui eliberare a fost solicitată în repetate rânduri de Stockholm.

În noiembrie anul trecut, ambasadorul chinez a ameninţat cu "măsuri de retorsiune" împotriva Suediei, după ce Gui Minhai a primit premiul suedez Tucholsky, acordat scriitorilor persecutaţi, ameninţaţi sau exilaţi, iar ulterior China a anulat o vizită în Suedia a două delegaţii de afaceri pentru a protesta împotriva decernării acestui premiu simbolic

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.