Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ambasadorul cu misiuni speciale al MAE rus, la Tiraspol pentru a pregăti negocierile în format '5+2'

rusia/urss

Ambasadorul cu misiuni speciale al Ministerului de Externe rus, Serghei Gubarev, a sosit marţi într-o vizită oficială la Tiraspol, pentru a discuta cu liderul separatist transnistrean Vadim Krasnoselski despre reluarea procesului de negocieri în format '5+2', informează Radio Chişinău şi Deschide.md. 'Sunt bucuros că am reuşit să stabilim contacte de lucru. Voi veniţi la Moscova, noi vizităm permanent Transnistria. Recent, aici a fost ministrul adjunct al afacerilor externe (al Rusiei) Grigori Karasin. Am venit astăzi ca să ne pregătim împreună de reluarea procesului de negocieri. Preşedinţia austriacă a OSCE 's-a trezit' în sfârşit pentru a relua procesul de negocieri. Într-adevăr, s-au acumulat anumite chestiuni care trebuie introduse pe o platformă (de discuţii) internaţională. Aceste chestiuni nu pot fi rezolvate eficient în format bilateral', a declarat Gubarev, citat de Deschide.md.

La rândul său, Vadim Krasnoselski a subliniat că în formatul '5+2' sunt discutate de obicei probleme de o importanţă secundară, iar cele mai stringente chestiuni se rezolvă în culise. "Rezolvarea problemelor pe la spatele Tiraspolului este inadmisibilă. Aceasta va duce la dezechilibrarea procesului de negocieri. Trebuie să înţelegem că toate problemele trebuie soluţionate în exclusivitate la masa negocierilor, în prezenţa părţilor, mediatorilor şi observatorilor", a subliniat liderul separatist. Gubarev consideră, de asemenea, inacceptabilă renunţarea la principiul "egalităţii părţilor la masa negocierilor". "Noi nu putem renunţa la acest principiu, care este unul fundamental, este baza procesului de negocieri. Dacă vom nega principiul egalităţii părţilor, atunci nu mai este vorba de negocieri, ci de dictatură. Cred că nimeni nu va recurge la aşa ceva. Susţin opinia dumneavoastră că pe platforma de negocieri trebuie aduse subiectele care îngrijorează cel mai mult părţile şi pe care le putem soluţiona doar prin eforturi comune şi raţiune colectivă", a spus reprezentantul Federaţiei Ruse, conform Agerpres.

Negocierile în format '5+2' asigură reprezentarea Chişinăului şi Tiraspolului (ca părţi), alături de Federaţia Rusă, Ucraina şi OSCE - cu rol de mediatori, precum şi SUA şi UE - în calitate de observatori.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.