Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ambasadorul Dan Mihalache analizează scena politică: Dacă au minte în cap, da, își pun candidat comun şi la PMB şi la Preşedinţie

romaniatv.net
Dan Mihalache

Dan Mihalache, fostul şef al Administraţiei Prezidenţiale, actual ambasador al României în Cipru, a vorbit într-un interviu despre mutările actuale de pe scena politică autohtonă.

„Dacă au minte în cap, da. Îşi pun candidat comun şi la Primăria Generală şi la Preşedinţie”, susține Mihalache despre Alianța PSD-PNL, potrivit mediafax.

Diplomatul precizează că din punct de vedere al calendarului electoral, comasarea are sens şi logică.

„Din punctul de vedere al coaliţiei, ştiţi că eu am fost de mulţi ani un susţinător al unei mari coaliţii PNL – PSD şi că am avut un anumit rol chiar şi în constituirea a ceea ce a fost USL, tot o alianţă PNL – PSD.

Dar ceea ce pot să observ cu o oarecare tristeţe şi neplăcere este că managementul acestei formule este destul de neclar şi nu răspunde unor întrebări simple. De pildă: care este sensul de a avea listă unică la europarlamentare şi candidaturi separate la nivel local? Eu aş fi văzut fie liste separate, fie liste comune de sus până jos.

Dar mai ales nu-mi răspunde la o altă întrebare simplă, şi asta va deveni un cost pentru această formulă politică. Partidele acestea două - de ce se unesc ele să facă lucrul acesta? Care este obiectivul? Care este proiectul?

„Lumea nu este proastă, lumea înţelege”

Bun, stabilitatea este unul dintre argumente, dar oamenilor, cetăţenilor, trebuie să le dai o dimensiune de proiecţie. Să le spui: noi vrem să facem lucrurile acestea împreună – ca să facem ce? Un proiect!”, a declarat Dan Mihalache în emisiunea OFF/OnTheRecord, pe Aleph News.

Ambasadorul afirmă că „va fi o campanie pentru europene dar în acelaşi timp PSD şi cu PNL vor competiţiona pentru administraţia locală”.

„Lumea nu este proastă, lumea înţelege. Şi totul începe să creeze impresia că de fapt singura preocupare a celor două partide este să-şi împartă puterea, influenţa şi să-şi garanteze supravieţuirea.

Dar acest lucru riscă la un moment dat să penalizeze sever această formulă şi, mai ales, riscă să potenţeze acele zone de electorat care nu sunt confortabile cu aceste aranjamente. Şi s-ar putea să constatăm că votul va merge spre forţele care vor contesta acest aranjament. Ca-n melodia: „Soarele şi pionierii şi-au dat mâna peste ţară”, noi n-am prea vrea chestia aceasta, noi votăm cu alţii sau stăm acasă. (...)

„Uneori, cei care construiesc aceste strategii sunt încremeniţi în mentalul anului 2000, 2004”

Nu cred că problema este la domnul Ciolacu şi la domnul Ciucă, cred că problema este că la nivelul leadership-ului este o înţelegere foarte simplistă şi reducţionistă a mecanicii politice şi, în acelaşi timp, este o lipsă de conştientizare a faptului că societatea s-a schimbat, că oamenii au mai multe surse de informare, că toată lumea stă fixată pe paradigmele vechi. (...)

Uneori, cei care construiesc aceste strategii sunt încremeniţi în mentalul anului 2000, 2004. I-a spus cineva electoratului bucureştean ce îi propune? Dacă ar exista o ofertă consistentă, poate nici Piedone, cu tot TikTok-ul lui, poate lumea ar zice: uite, aceştia sunt capabili să capabili să schimbe viaţa noastră. Iar Piedone rămâne un tip care umblă prin popor. (....) Degeaba măsurăm. Măsurăm ceea ce electoratul percepe acum. Dacă îi dai o alternativă şi cifrele se mişcă”, a declarat Mihalache.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.