Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ambasadorul Germaniei, semnal de alarmă către PSD

cursdeguvernare.ro
Cord Meier-Klodt

Ambasadorul Germaniei la Bucureşti, Cord Meier-Klodt, a criticat, sâmbătă, faptul că unele „forţe” din România discreditează rolul minorității germane, după ce unii social-democrați au postat imagini trucate cu Iohannis în haine naziste.

"Pe tot parcursul anului trecut, dar, desigur, în special la 1 decembrie, am sărbătorit împreună 100 de ani de la formarea României moderne. Anul acesta, aniversăm în mod deosebit 100 de ani de la adeziunea unor comunităţi etnice şi minorităţi la noul stat. Votul germanilor din Bucovina, din noiembrie 1918, a fost urmat, la 8 ianuarie 1919, de Adunarea Saşilor de la Mediaş, apoi de adeziunile germanilor din Basarabia şi ale şvabilor bănăţeni. Acestea reprezintă evenimente de amploare, festive şi pline de simboluri în istoria noului stat. În orice condiţii. Însă, în contextul politic actual, în care unele forţe din ţară continuă să considere oportună discreditarea rolului minorităţii germane în această Românie comună, aceste evenimente sunt mai relevante decât oricând", a spus diplomatul german, la simpozionul "Hotărârea de Adeziune a Saşilor la Unirea cu România la 100 de ani", organizat la Mediaş.

Cord Meier-Klodt susţine că declaraţia din urmă cu 100 de ani a fost "un pact echitabil între a oferi şi a primi" şi "un semn al solidarităţii reciproce", fenomen pe care l-a numit "Spiritul de la Mediaş".

"Dacă nu apărăm astăzi acest spirit, cu toată convingerea, în faţa vocilor menţionate anterior, care s-au manifestat în mod defăimător chiar recent - atunci când? Sunt foarte recunoscător că foarte mulţi s-au exprimat împotriva acestor defăimări - printre aceştia, cu precădere, reprezentanţii comunităţilor evreieşti. Iar în urma eforturilor noastre comune, şi politicieni români de rang înalt! Numai că acest cuvânt dat trebuie să fie şi ţinut", a subliniat Cord Meier-Klodt.

Ambasadorul german a precizat că deşi vocile defăimătoare sunt singulare şi nu exprimă poziţia majorităţii, ele trebuie combătute cu fermitate şi pe viitor.

"Aceste voci sunt voci individuale. Indiferent cât de tare răsună, ele au un fundament limitat şi urmăresc obiective mai mult decât transparente. Ele nu reprezintă nicidecum opinia majorităţii populaţiei României, în relaţia acesteia cu minoritatea germană. Să avem, aşadar, în vedere această dimensiune atunci când ne opunem cu fermitate acestor voci. Să nu uităm niciodată cum gândeşte şi simte majoritatea, pentru a ne calibra corect acţiunile şi pentru a putea păstra proporţiile", a mai declarat ambasadorul Germaniei în România.

Cord Meier-Klodt, participă, sâmbătă, la Simpozionul "Hotărârea de Adeziune a Saşilor la Unirea cu România la 100 de ani', organizat la Liceul Teoretic Stephan Ludwig Roth din Mediaş de către Forumul Democrat al Germanilor din România şi Fundaţia Fundaţia Hanns-Seidel.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.