Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ambasadorul Israelului critică declaraţiile senatorului AUR Sorin Lavric: 'Mircea Vulcănescu a fost judecat și condamnat pentru crime de război'

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam David Saranga

Ambasadorul Israelului în România, David Saranga, critică în termeni duri declaraţiile senatorului AUR Sorin Lavric referitoare la Mircea Vulcănescu. Diplomatul susţine că Vulcănescu a fost implicat în persecutarea evreilor din România, iar prezentarea unei alte realităţi reprezintă o umilinţă la adresa memoriei victimelor Holocaustului.

"Sunt profund mâhnit de declarațiile consternante ale domnului senator Sorin Lavric privind elogierea unor criminali de război.

Faptele de neiertat comise de Mircea Vulcănescu, membru al Cabinetului lui Ion Antonescu și direct implicat în jefuirea evreilor din timpul Holocaustului din România, alături de alți membri ai Mișcării Legionare, nu trebuie camuflate sau nuanțate.

În 1946, Mircea Vulcănescu a fost judecat și condamnat pentru crime de război, iar, în 2019, Curtea de Apel Bucureşti a dat o hotărâre definitivă prin care a respins cererea de constatare a caracterului politic al condamnării lui Mircea Vulcănescu.

Adevărul istoric nu poate fi rescris prin declarații politice. Deformarea faptelor istorice reprezintă o umilință la adresa memoriei victimelor Holocaustului și a supraviețuitorilor. Adevărul, oricât de dureros, trebuie cunoscut și asumat pentru ca istoria să nu se repete", a declarat ambasadorul David Saranga.

Senatorul AUR Sorin Lavric a declarat luni în plenul Senatului că nu va înceta să vorbească cu "veneraţie" despre "martiri, despre eroi şi despre acei deţinuţi politici a căror singură vină este că s-au opus comunismului".

„Nu mă dezic o iotă de cuvintele pe care le-am spus despre Vulcănescu sau despre Gafencu şi voi continua să-i omagiez mai departe. Nu uitaţi că elogiul meu l-am făcut în cursul unei declaraţii politice, iar dumneavoastră, în calitate de deputat, ştiţi că senatorul nu trebuie să dea socoteală pentru declaraţiile lui politice. Nimeni nu-l poate trage la răspundere şi atunci de ce dumneavoastră, deputat, veniţi în Senatul României şi mă trageţi pe mine de urechi? Trebuie să modificaţi Constituţia, dacă vreţi ca senatorul să fie tras la răspundere pentru declaraţiile lui politice. Altminteri, vă încredinţez că admonestarea dumneavoastră nu doar că nu are darul de a mă intimida, dimpotrivă, îmi dovedeşte că sunt pe drumul cel bun", a afirmat senatorul AUR.

„Aici e România, nu e Fâșia Gaza”, a mai afirmat senatorul AUR.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.