Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ambasadorul României în Republica Moldova a vorbit despre miza alegerilor din țara vecină din acest an

rador.ro
republica moldova ue

Miza alegerilor parlamentare din Republica Moldova poate fi destinul democratic al republicii, iar exerciţiul electoral din februarie 2019 va fi un test major în acest sens, a declarat ambasadorul României la Chişinău, Daniel Ioniţă, într-un interviu oferit în cadrul proiectului "Dialoguri de politică externă' al organizaţiei non-guvernamentale Asociaţia pentru Politică Externă, informează vineri Radio Chişinău, relatează Agerpres.

Citește și: Doi pescari au fost uciși de crocodili: 'Nu şi-a lăsat din strânsoare victima până când un alt pescar nu l-a omorât cu o săgeată'

În acest sens, ambasadorul român a reiterat mesajul transmis recent, inclusiv de ministrul afacerilor externe al României, Teodor Meleşcanu, privind importanţa respectării celor mai înalte standarde legate de pregătirea şi desfăşurarea alegerilor parlamentare în Republica Moldova.

Daniel Ioniţă a vorbit şi despre relaţiile dintre România şi Republica Moldova. "România nu a făcut niciodată un secret din agenda sa de politică externă în ceea ce priveşte Republica Moldova: obiectivul strategic al Bucureştiului este de a susţine parcursul european al Republicii Moldova, în conformitate cu Parteneriatul strategic bilateral pentru integrarea europeană a ţării. Caracterul special al relaţiilor bilaterale dintre România şi Republica Moldova, determinat de comuniunea de limbă, istorie, cultură şi tradiţii, oferă cel mai bun fundament pentru dezvoltarea, pe toate palierele, a cooperării dintre cele două state', a afirmat ambasadorul României.

De asemenea, potrivit Radio Chişinău, înaltul diplomat român s-a referit la modul în care situaţia generală din Uniunea Europeană (UE) se răsfrânge asupra nivelului de ataşament al cetăţenilor moldoveni faţă de proiectul european, precum şi la căile prin care se poate face faţă propagandei anti-UE.

"Republica Moldova a reprezentat un laborator de propagandă, ştiri false şi război hibrid care, de multe ori, furnizează 'produse' ce alimentează tirul de mesaje antieuropene. De multe ori, acest tir utilizează ca argument aşa-zisa 'situaţie dezastruoasă' din UE, tocmai pentru a justifica fie lipsa apetitului pentru reforme pe (plan) interior, fie lipsa de rezultate concrete sau a unei alternative viabile la proiectul european. Republica Moldova se poate apăra de acest tir, demonstrând prin fapte că poate redeveni un campion al Parteneriatului Estic care nu doar beneficiază de oportunităţile oferite de UE, prin regimul liberalizat de vize, Acordul de Asociere şi Zona de Liber Schimb, dar şi se profilează ca un veritabil vector european prin respectarea normelor şi a valorilor europene', a afirmat Daniel Ioniţă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.