Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ambasadorul român în SUA: România a făcut pași extraordinari pentru admiterea în Visa Waiver

alephnews.ro
visa waiver

Ambasadorul României în SUA, Andrei Muraru, afirmă luni, într-o postare pe Facebook, că statul român a făcut „pași extraordinari” pentru admiterea României în Programul Visa Waiver, factorul decisiv urmând să fie îndeplinirea criteriului ratei de refuz.

  • „Am avut o nouă întâlnire vineri, 22 martie a.c., cu Alejandro Mayorkas, Secretarul Departamentului Securității Naționale a SUA (ministrul de Interne al Statelor Unite). Ne-am concentrat discuția pe aspectele tehnice ale admiterii României în Programul Visa Waiver, având în vedere ambiția noastră de a îndeplini toate criteriile tehnice până la finalului anului fiscal american (finalul lunii septembrie 2024). Concluzia este, la jumătatea drumului, că România a făcut pași extraordinari până acum. Reușita depinde în mare măsură de îndeplinirea criteriului ratei de refuz (sub 3% până la finalul lunii septembrie). Este în interesul securității și prosperitate ambelor state să reușim!”, a scris ambasadorul român.

Rata de refuz a vizelor pentru SUA solicitate de români a fost de 8,79% pentru anul fiscal 2023 (1 octombrie 2022 - 30 septembrie 2023), arată datele publicate la începutul anului de Departamentul de Stat al SUA.

Cel mai scăzut nivel

Potrivit Ambasadei României în Statele Unite, este cea mai scăzută rată de refuz al vizelor din toată istoria relaţiei bilaterale România-Statele Unite, iar România se află într-o descreştere accelerată în ultimii trei ani (17,03% în 2021, 12,61% în 2022). Scăderea faţă de anul fiscal precedent este de 3,82%.

Dintre cele trei ţări din Uniunea Europeană candidate dar care nu sunt parte a programului Visa Waiver, România înregistrează în termeni procentuali cea mai importantă scădere (Republica Cipru a scăzut de la 6,22% la 4,48%, iar Bulgaria a înregistrat o creştere de la 10% în 2022 la 11,61% anul trecut).

Cererea României de a fi inclusă în programul Visa Waiver este "legitimă", dar problema e legată de rata de refuz pentru cei care aplică pentru viză. Pentru ca România să intre în programul Visa Waiver, rata de refuz trebuie să scadă sub 3%, declara în februarie 2023 la Bucureşti senatorul american democrat Dick Durbin.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.