Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ambasadorul Rusiei în România a fost chemat la ordine de MAE după ce Rusia a criticat noua Strategie Națională de Apărare a României

Valery Kuzmin

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a dispus ca ambasadorul Federaţiei Ruse în România, Valery Kuzmin, să fie convocat, vineri, la sediul MAE, unde a avut loc o discuţie la nivel de secretar de stat, în contextul declaraţiilor de joi ale purtătorului de cuvânt al MAE rus în legătură cu Strategia Naţională de Apărare a României.

Însă, decizia României va aprinde și mai rău scânteia în conflictul cu Rusia. Chemarea ambasadorului Rusiei la ordine în MAE a avut loc, întâmplător sau nu, chiar de Ziua Națională a Federației Ruse. Însemnătatea gestului făcut de Guvernul României, premeditat sau nu, poate provoca noi reacții de la Moscova.

Citește și: Șoc total! Dana Budeanu este vizată de un dosar penal. Procurorii știu doar fapta, nu și autorul

Potrivit MAE, secretarul de stat pentru Afaceri strategice, Dan Neculăescu, a comunicat ambasadorului Kuzmin faptul că menţionarea Federaţiei Ruse în Strategia Naţională de Apărare a României nu ar trebui să constituie "un motiv de surprindere", acesta fiind efectul "comportamentului cunoscut" al părţii ruse în regiune din ultimii ani.

"Acest comportament este evaluat ca destabilizator, inclusiv în cadrul poziţiilor comune adoptate la nivelul NATO şi Uniunii Europene", precizează MAE.

Citește și: Guvernul Orban, o nouă lovitură! Revoluție în domeniul proiectelor de infrastructură. Cum sunt afectate autoritățile locale

Conform sursei citate, partea română a arătat că "ar fi apreciat ca preocuparea purtătorului de cuvânt al MAE rus pentru stabilitatea regională la Marea Neagră să fie însoţită şi de o evaluare corectă a măsurilor cu caracter strict defensiv decise la nivel aliat, acestea fiind adoptate de către NATO tocmai ca urmare a conduitei menţionate a Federaţiei Ruse".

Neculăescu a precizat că Noua Strategie Naţională de Apărare reflectă statutul României de stat membru al NATO şi al Uniunii Europene, angajat ferm în sensul consolidării democraţiei, stabilităţii, păcii şi securităţii internaţionale, în conformitate cu sistemul internaţional bazat pe norme. Din acest punct de vedere, "documentul programatic este expresia politicii predictibile a României de ataşament faţă de valorile euro-atlantice şi dreptul internaţional".

Citește și: Nelu Tătaru, reacție furibundă: ‘Vrem, nu vrem, suntem într-o stare de alertă, declarată, decretată sau nu’

MAE reafirmă, în acest context, că "un dialog pragmatic, bazat pe respect reciproc, poate avea loc în condiţiile în care partea rusă manifestă un angajament real în acest sens".

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe rus, Maria Zaharova, citată de agenţia de presă TASS, a declarat, joi, că noua versiune a Strategiei Naţionale de Apărare a României, în care Rusia figurează ca o ameninţare la securitatea republicii, va fi folosită pentru creşterea prezenţei NATO şi a SUA în regiunea Mării Negre.

Citește și: Orban: ‘Măștile trebuie purtate, în mod obligatoriu; iar dacă cineva nu poartă mască poate fi amendat’

Includerea Rusiei printre "sursele problemelor globale" nu este ceva nou, a spus ea. "În Occident, acest truc este adeseori folosit pentru a ocoli recunoaşterea propriilor defecte, greşeli şi probleme", iar "faptul că Bucureştiul foloseşte metoda plagiatului nu confirmă decât - aşa cum ni se pare - un deficit de gândire independentă în rândul politicienilor români", a afirmat Zaharova.

"Este evident că noua versiune a Strategiei române va fi folosită pentru creşterea prezenţei militare a NATO şi SUA în regiunea Mării Negre. Astfel, Bucureştiul în loc să devină 'furnizor de stabilitate' îşi va aduce contribuţia la creşterea în continuare a tensiunilor în regiune şi a lipsei de încredere", a afirmat Zaharova, într-o conferinţă de presă.

Citește și: Revoltă în sistemul medical! Acuzații grave din partea medicilor de familie: cheltuieli nedecontate de stat de până la 1.500 de euro .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.