Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ambasadorul Rusiei în SUA: 'Actuala generație de politicieni NATO nu ia în serios amenințarea nucleară. Țara noastră nu amenință SUA și aliații săi europeni'

The Moscow Times
Anatoly Antonov

Rusia nu amenință Statele Unite și aliații săi din Europa și depune eforturi pentru a împiedica escaladarea crizei din Ucraina. afirmă ambasadorul rus în Statele Unite, Anatoli Antonov, într-un interviu pentru Newsweek.

"Țara noastră nu amenință Statele Unite și aliații săi europeni, ci mai degrabă depune toate eforturile pentru a preveni escaladarea crizei ucrainene", a subliniat Antonov. "Suntem obligați să avertizăm asupra riscurilor emergente asociate cu intervenția statelor NATO în operațiunea militară specială rusă".

Antonov afirmă că "actuala generație de politicieni NATO nu ia în mod clar în serios amenințarea nucleară". "În acest sens, aș dori să îi citez pe liderii sovietici și americani care au trecut prin cel de-al Doilea Război Mondial și au știut din experiență personală ce înseamnă sângele și chinul a milioane de oameni", a continuat el. "Din caietul de notițe al mareșalului Rodion Malinovski, ministrul Apărării al URSS în anii 1957-1967: „Acum avem nevoie de intelectualitatea militară ca de aer. Nu doar de ofițeri cu studii superioare, ci și de oameni care stăpânesc o înaltă cultură a minții și a inimii, o viziune umanistă asupra lumii. Armele moderne, de o imensă putere de distrugere, nu pot fi încredințate unui om care are doar mâini îndemânatice și sigure. Este nevoie de un cap sobru, capabil să prevadă consecințele și de o inimă capabilă să simtă - adică de un puternic instinct moral.”"

Antonov a amintit, de asemenea, declarația președintelui american John F. Kennedy după criza din Caraibe cu privire la relațiile cu Uniunea Sovietică. "Dacă nu putem pune capăt tuturor diferendelor noastre acum, putem cel puțin contribui la a face lumea sigură pentru diversitate. Pentru că, în cele din urmă, cea mai elementară legătură pentru noi este faptul că trăim cu toții pe această mică planetă. respirăm același aer. Suntem cu toții preocupați de viitorul copiilor noștri. Și suntem cu toții muritori", a declarat Antonov, citându-l pe Kennedy.

Reprezentanții administrației americane denaturează declarațiile Moscovei privind politica nucleară, a declarat Antonov.

"Recent, am asistat la o avalanșă de distorsiuni ale declarațiilor oficialilor ruși privind politica nucleară a țării noastre. Denaturarea vine nu numai din partea presei americane, ci și din partea reprezentanților administrației", a afirmat el.

Ca exemplu, Antonov a citat reacția șefului Pentagonului, Lloyd Austin, și a șefului Statului Major Întrunit al Forțelor Armate ale Statelor Unite, generalul Mark Milley, la un interviu din 25 aprilie al ministrului rus de Externe Serghei Lavrov despre riscurile unui război nuclear. "Conducerea militară americană a caracterizat cuvintele ministrului rus drept "zăngănit iresponsabil de arme nucleare", ignorând faptul subliniat în mod repetat că poziția de principiu a Rusiei este tocmai inadmisibilitatea războiului nuclear", a explicat Antonov.

El a subliniat că partea rusă nu și-a abandonat niciodată eforturile "de a ajunge la acorduri care să garanteze că nu se va declanșa o confruntare catastrofală". "Țara noastră a fost cea care, în ultimii ani, a sugerat cu insistență colegilor săi americani că nu pot exista câștigători într-un război nuclear și, prin urmare, acesta nu ar trebui să se dezlănțuie niciodată. Drept urmare, am reușit să ne asigurăm că acest principiu a fost fixat în declarația ruso-americană în urma reuniunii la nivel înalt de la Geneva din 16 iunie 2021. Un document similar a fost adoptat în formatul "celor cinci nucleare" la 3 ianuarie anul acesta", a declarat diplomatul rus.

Rusia va fi pregătită să reia consultările cu Statele Unite pe teme strategice atunci când acestea vor fi pregătite, a declarat Antonov.

Ambasadorul rus a subliniat că "datorită eforturilor persistente ale Rusiei, tratatul START a fost prelungit în februarie 2021 pentru o perioadă de maximum cinci ani". "Acest acord este standardul de aur universal recunoscut în domeniul controlului armelor nucleare. Este singurul tratat existent în domeniul menținerii stabilității strategice și a transparenței între marile puteri nucleare", a menționat Antonov, adăugând că Rusia "a subliniat în mod repetat Statelor Unite importanța continuării colaborării în vederea elaborării unui acord care ar putea înlocui START și care să țină cont de noile realități în domeniul securității internaționale și al dezvoltării tehnologiilor militare".

"Din nefericire, Washingtonul a înghețat unilateral dialogul bilateral pe teme strategice lansat la summitul de la Geneva. Astfel, a pus în pericol perspectivele de menținere a bazelor controlului armamentului", a continuat Antonov. "Rusia va fi pregătită să reia consultările atunci când SUA vor fi pregătite", a conchis el.

Acuzațiile la adresa Rusiei de "retorică nucleară agresivă" sunt nefondate și fac parte dintr-o campanie antirusească, a mai precizat diplomatul.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.