Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ambasadorul Rusiei s-a dezlănțuit total - China e instigată să pună tunurile pe NATO

Prensa Latina
NATO sigla

După ce a încurcat Europa, Alianța Nord-Atlantică vrea acum să distrugă pacea și liniștea în regiunea Asia-Pacific, acțiunile NATO nu contribuie deloc la cauza prieteniei, a declarat într-un interviu acordat TASS ambasadorul R.P.Chineze în Rusia, Zhang Hanhui.

"NATO s-a abătut de la obiectivele Cartei ONU, care constau în dezvoltarea relațiilor de prietenie dintre națiuni și consolidarea păcii generale. În ciuda păcii și stabilității generale din regiunea Asia-Pacific, NATO insistă pe efectuarea de exerciții militare și desfășurarea de așa-numite operațiuni pentru asigurarea libertății navigației în regiune, escaladând tensiunile și creând confruntare între tabere", a declarat șeful misiunii diplomatice chineze. ”După ce a încurcat Europa, NATO vrea să distrugă pacea și liniștea în regiunea Asia-Pacific. Ceea ce face NATO nu contribuie deloc la cauza prieteniei omenirii și a lumii."

Despre extinderea NATO

Ambasadorul este convins că extinderea NATO spre est, spre regiunea Asia-Pacific, "nu rezistă absolut niciunei critici din punctul de vedere al dreptului internațional." "Acest lucru depășește cadrul concepției de autoapărare colectivă admis de Carta ONU", a explicat diplomatul. - NATO spune că este o asociație de apărare colectivă care realizează dreptul la autoapărare colectivă, dar continuă expansiunea transfrontalieră, intenționând să provoace o confruntare militară în regiunea Asia-Pacific. Nu există nici o amenințare de forță împotriva NATO în regiune, nemaivorbind deja de un atac armat. NATO nu are niciun temei legal să facă referire la dreptul la autoapărare colectivă."

Zhang Hanhui a menționat că astfel de acțiuni reprezintă o încălcare a prevederilor Cartei ONU privind acordurile regionale. "În Cartă se arată în mod clar că Consiliul de Securitate este principalul organ responsabil pentru menținerea păcii și securității internaționale și că acordurile sau organele regionale trebuie să se limiteze la menținerea păcii și securității în regiune, iar acțiunile respective trebuie să primească permisiunea Consiliului de Securitate. Extinderea NATO în regiunea Asia-Pacific distruge cadrul stabilit independent al acoperirii sale geografice, se intervine în sfera prerogativelor Consiliului de Securitate și încalcă restricțiile Cartei ONU în ceea ce privește acordurile regionale", a adăugat el.

Despre planurile Alianței

Ambasadorul chinez a subliniat că, în ultimii ani, NATO și-a "întins mâinile tot mai departe", încercând să se amestece în treburile regiunii Asia-Pacific. "Doi ani la rând NATO a invitat Japonia, Coreea de Sud, Australia și Noua Zeelandă să participe la summitul Alianței și a semnat un program individual de parteneriat cu cele patru țări. În 2024, NATO intenționează, de asemenea, să deschidă primul birou în Japonia. Dorința sa de a înainta spre est, în regiunea Asia-Pacific, provoacă o mare rezervă și împotrivirea puternică a țărilor din regiune."

Diplomatul a reamintit faptul că fostul prim-ministru australian Paul Keating a scris un articol în care spune că "extinderea NATO spre est, spre regiunea Asia-Pacific, este asemănătoare cu ciuma". Această frază exprimă îngrijorarea generală a țărilor", a rezumat șeful misiunii diplomatice chineze

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.