Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ambasadorul SUA intervine în scandalul din justiţie: Suntem îngrijoraţi. Rusia poate să profite şi să genereze dezbinare în societatea românească

Inquam Photos / Adel Al-Haddad
Hans Klemm

Ambasadorul SUA în România, Hans Klemm, că problemele din justiţie ar putea oferi Rusiei ocazia să genereze dezbinare în societatea românească, iar obligaţia de a respecta statul de drept este o condiţie a tratatului NATO.

"În preambul, Tratatul NATO de la Washington stipulează că toate ţările membre NATO trebuie să urmărească principiile democraţiei, libertăţilor individuale şi statului de drept. Şi Parteneriatul nostru Strategic este întemeiat pe principii similare. Statul de drept include un sistem judiciar independent, procurori liberi de influenţe politice neadecvate şi un efort de a combate infracţiunile şi corupţia din sistemul public. Riscurile pe care le identificăm aici sunt ca România să nu adopte pe deplin aceste principii şi, nereuşind să lupte adecvat împotriva corupţiei, să ofere actorilor care doresc să prejudicieze România, precum Rusia, o ocazie să profite de acest lucru şi să genereze dezbinare în societatea românească", afirmă Hans Klemm, într-un interviu pentru Europa Liberă.

CITEȘTE ȘI: Ceaiul verde previne formarea cariilor. Alte beneficii importante, inclusiv împotriva cancerului

Ambasadorul consideră că România nu a abandonat statul de drept, însă există îngrijorări cu privire la viitorul cooperării bilaterale în domeniul combaterii fenomenului infracţional.

"Nu cred că România a abandonat statul de drept. Suntem îngrijoraţi de direcţia unora dintre reformele sistemului judiciar din România. Ne-am exprimat acele îngrijorări frecvent în privat, în discuţiile cu înalţi demnitari români, dar şi public. Şi nu doar SUA au făcut acest lucru, ci şi Comisia Europeană, Parlamentul European, Comisia de la Veneţia, GRECO, alţi parteneri bilaterali ai României, ţări precum Canada, Norvegia, Elveţia. Am făcut acest lucru uneori împreună, prin declaraţii comune, în care am exprimat îngrijorarea faţă de direcţia reformelor sistemului judiciar din România. În acelaşi timp, avem o colaborare foarte bună cu România în domeniul aplicării legii, în lupta împotriva terorismului, în lupta împotriva traficului de persoane, de arme, de droguri, în lupta împotriva infracţionalităţii cibernetice şi eforturile de creştere a securităţii cibernetice. Una dintre îngrijorările pe care le au Statele Unite şi pe care şi le-am exprimat public şi privat este că unele dintre reformele făcute sau luate în considerare ar putea împiedica continuarea acestei cooperări excelente", a mai afirmat Klemm.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.