DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Ambasadorul SUA la București a dezvăluit frica americanilor privind rețelele 5G din China: 'Le oferă poarta principală să vadă şi să audă pe toată lumea'

Inquam Photos/ Octav Ganea
Adrian Zuckerman

Ambasadorul SUA la Bucureşti, Adrian Zuckerman, afirmă că strategia Partidului Comunist din China "este clară: dominarea reţelelor 5 G şi extinderea capacităţii de supraveghere prin companii precum Huawei". "Statele, companiile şi cetăţenii trebuie să poată avea încredere că reţelele 5G nu vor reprezenta o ameninţare la adresa securităţii naţionale, a vieţii private, a proprietăţii intelectuale sau a drepturilor omului. Nu poate exista încredere în situaţiile în care producătorii şi furnizorii se află sub incidenţa unor regimuri autoritare, cum este cazul Republicii Populare Chinez", consideră acesta, informează News.ro.

Citește și: Un om de afaceri de top lansează acuzații grave împotriva unui candidat USR-PLUS: 'A fost angajatul meu. Se uita la filme intezise minorilor'

"Pe măsură ce tehnologia avansează, mizele sunt din ce în ce mai mari! De exemplu, următoarea generaţie de reţele 5G va aduce o varietate de aplicaţii inovatoare şi transformatoare în sectoare precum apărare, transport, energie. Nu sunt simple aplicaţii inovatoare, sunt stâlpii de rezistenţă ai infrastructurii critice! Cu toate acestea, acceptarea tehnologiei 5G de la companii care nu sunt de încredere va atrage noi ameninţări, pe măsură ce entităţile rău intenţionate vor încerca să exploateze accesul pentru intruziune sau supraveghere. Strategia Partidului Comunist din China este clară: dominarea reţelelor 5G şi extinderea capacităţii de supraveghere prin companii precum Huawei", a declarat Zuckerman, joi, la conferinţa anuală "Provocări globale în domeniul securităţii cibernetice”, organizată de CERT-RO.

El a făcut referire la conceptul "Zero Trust (încredere zero)”.

"Indiferent de ceea ce vă spune o companie sau de ce tip de firewall este instalat, trebuie să lucrăm pe baza unui principiu simplu: nu te încrede niciodată, verifică întotdeauna! Statele, companiile şi cetăţenii trebuie să poată avea încredere că reţelele 5G nu vor reprezenta o ameninţare la adresa securităţii naţionale, a vieţii private, a proprietăţii intelectuale sau a drepturilor omului. Nu poate exista încredere în situaţiile în care producătorii şi furnizorii se află sub incidenţa unor regimuri autoritare, cum este cazul Republicii Populare Chineze, fără transparenţă şi fără aplicarea principiului statului de drept, care să protejeze consumatorii şi companiile. Cele mai bune practici în materie de securitate cibernetică vor fi esenţiale pentru protejarea reţelelor de ameninţări şi accesări neautorizate sau „portiţe secundare”. Însă, companiile care nu sunt de încredere şi prezintă risc ridicat, precum Huawei şi ZTE, nu au nevoie de o „portiţă secundară”, deoarece elementele software şi hardware de care dispun le oferă „poarta principală” care le permite stăpânilor lor să vadă şi să audă pe toată lumea din reţelele lor", a adăugat Adrian Zuckerman.

Citește și: Autoritățile cer carantină totală pentru două localități, după ce numărul de cazuri a crescut foarte mult

Potrivit acestuia, cetăţenii şi guvernele din lumea întreagă încep să conştientizeze această ameninţare.

"Administraţia Trump, împreună cu partenerii de încredere, ia măsuri decisive de aplicare practică a acestor principii. Statele Unite şi România au semnat un acord privind securitatea 5G, prin care se afirmă angajamentul nostru de a dezvolta reţele 5G sigure şi de a evalua minuţios ameninţările provenite de la furnizorii cu risc ridicat. De atunci, cinci alte state membre UE au urmat exemplul României şi au încheiat acorduri cu Statele Unite.

În luna august, Secretarul de Stat Pompeo a anunţat extinderea Programului „Clean Network” – un efort amplu de abordare a ameninţării pe termen lung la adresa protecţiei datelor, securităţii şi drepturilor omului, provenite din partea entităţilor maligne, sub regimuri autoritare. Programul „Clean Network”, conceput pe baza standardelor de încredere digitală acceptate la nivel internaţional, reflectă angajamentul nostru pentru o reţea globală de internet deschisă, interoperabilă şi sigură, care se bazează pe valori democratice comune. Mai bine de 30 de ţări şi furnizorii de servicii de reţea aferenţi au aderat la Programul „Clean Network”, iar mulţi dintre giganţii mondiali ai telecomunicaţiilor sunt în curs de a deveni „Clean Telcos”. Acest efort are la bază un concept simplu: protejarea datelor noastre împotriva supravegherii statului condus de Partidul Comunist din China", a mai spus Zuckerman.

El a menţionat că Statele Unite şi Uniunea Europeană sunt de acord că trebuie analizat cu atenţie impactul pe care l-ar avea pe termen lung situaţia în care s-ar permite furnizorilor cu risc ridicat accesul direct şi indirect la reţelele 5G.

Citește și: Vladimir Putin, șocat că în era tehnologiei pandemia a lovit atât de puternic: 'O persoană poate rămâne fără apărare!'

"Dezvoltarea 5G, susţinută prin principiile incluse în Setul de instrumente al UE privind securitatea cibernetică a reţelelor 5G (EU 5G Toolbox) şi în iniţiativa „Clean Network” va menţine valorile noastre comune cu privire la competiţie loială şi reciprocă, transparenţă şi principiul statului de drept", a afirmat Zuckerman.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.