Răcirea relațiilor dintre Palatele Victoria și Kiseleff, refuzul premierului Sorin Grindeanu de a-și asuma răspunderea venirii cu proiectul privind Fondul Suveran de Investiții, unele numiri sau amânări de numiri în posturi cheie, sunt tot atâtea. motive. pentru care premierului i s-a arătat pisica de către tandemul Liviu Dragnea- Călin Popescu Tăriceanu, îngrijorați de triplacomandă la care răspunde omul instalat de ei în fruntea Guvernului, direct din Timiș, dar și de accesele de independență tot mai dese dovedite de Sorin Grindeanu.
LISTA persoanelor care au accesat arhiva SIPA, publicată de Ministerul Justiției
Potrivit unor surse din conducerea PSD, în ultima vreme, Sorin Grindeanu răspundea mai mult recomandărilor venite de la Bruxelles sau semnalelor primite din partea serviciilor secrete și mai puțin directivelor venite dinspre partid.
"Multe propuneri de numiri în funcții au fost schimbate la cererea lui, după ce ne-a atras atenția că există o serie de vulnerabilități legate de cei propuși, care pot reprezenta un risc. Unele măsuri din programul de guvernare nici nu pot fi puse în aplicare. E îndeajuns ca cei de la Bruxelles să ridice un deget, iar el dă înapoi. Acum de exemplu, suntem nevoiți să renunțăm la tva -ul zero pentru locuințe pentru că Guvernul nu susține această măsură, invocând riscul de infrigement. Cum să susținem noi, în Parlament, acest proiect dacă propriul nostru premier nu este cu noi? Cum arată asta și ce spune această situație despre controlul nostru asupra acestui Guvern?", ne-au explicat sursele citate.
Se pare că mai există încă o explicație pentru puseele de independență ale premierului Grindeanu față de propria conducere de partid. Și este mână în mână cu câteva din obiectivele lui Liviu Dragnea care nu s-au materializat. Cu Ordonanța 13 blocată de stradă și grațierea corupților suferind o soartă asemănătoare în Parlament, pentru Liviu Dragnea mai rămăsese doar calea legală prin care să scape de sentința dată de justiție în dosarul referendumul și să poată accede în fruntea unui Executiv.
Băsescu intervine în scandalul momentului: 'Băieţi, cântaţi la altă masă!'
Numai că, în ultima lună, Liviu Dragnea a avut parte de două înfrângeri usturătoare. Ultima a fost decizia Curții Constituționale care a respins sesizarea Avocatului Poporului și a blocat posibilitatea ca Dragnea să ajungă premier. Lovitura a fost prefigurată de o alta. În data de 24 aprilie, Înalta Curte i-a menținut condamnarea din dosarul Referendumul.
De altfel , Dragnea a sperat până în ultimul moment că va putea întoarce sentința definitivă care l-a obligat să-și dea demisia, în 2015, din funcția de ministru al Dezvoltării și din cea de președinte executiv al PSD. Tocmai de asta a și cerut la acea vreme anularea condamnării și rejudecarea apelului. Judecătorii au menținut însă pedeapsa dată inițial.
10 zile mai târziu, CCR a respins ca inadmisibilă sesizarea Avocatului Poporului pe Legea 90, care interzice persoanelor condamnate să ocupe funcții în Guvern. O decizie favorabilă ar fi echivalat cu anularea efectelor primei condamnări pentru Dragnea și deschidea pentru el perspectiva postului de premier.
Cele două decizii au aruncat însă în aer planul alternativ al liderului PSD, dar au mai avut încă un efect, oarecum neașteptat. A dat aripi premierului Grindeanu. Sătul să fie considerat doar o extensie a voinței unui Liviu Dragnea paternalist care îi arată drumul și fiecare pas pe care trebui să-l facă prin Palatul Victoria, Grindeanu a început să miște în front tot mai des, convins că acum Dragnea nu mai are cum să devină de facto premier.
Recent, Grindeanu a mers în Israel și a reușit acolo unde Dragnea s-a lovit de un zid. Este fapt binecunoscut că liderul PSD își cultivă de ani buni relațiile cu oficialitățile de la Tel Aviv. Cu toate acestea, în ultima sa vizită oficială în această țară, Dragnea nu a obținut o întrevedere cu premierul Benjamin Netanyahu, oricâte eforturi a depus în acest sens. Grindeanu a fost cel care a înscris, simbolic, în acest joc al imaginii, ajutat, susțin gurile rele, de relațiile lui Victor Ponta.
Ultimul afront, poziția de rezistență a Guvernului pe sesizarea făcută la CCR de fosta soție a lui Liviu Dragnea, împotriva acuzației de abuz în serviciu, din dosarul în care sunt judecați împreună, a relevat o nouă escaladare a conflictului dintre cei doi. Este posibil ca Grindeanu să-și fi schimbat acum obiectivele, iar unul din ele să vizeze pe viitor chiar șefia PSD.
" Grindeanu se grăbește. Da, Dragnea poate avea zilele numărate, riscă o nouă condamnare în celălalt dosar care l-ar putea scoate definitiv din joc, dar asta se va întâmpla, dacă se va întâmpla abia peste un an. Până atunci însă, pârghiile de putere din partid sunt în mâinile lui, la fel și soarta lui Grindeanu ca premier. Ceea ce face el acum nu e înțelept și demonstrează lipsa lui de experiență politică. Nu te iei la trântă dacă nu ți-ai asigurat spatele, iar sprijinul pe care îl primește acum Grindeanu din partea unor servicii este prea subțire ca să conteze în cazul unei eventuale lupte interne în partid", ne-au mai spus cursele citate.
Rareș Bogdan, atac virulent la Hans Klemm: 'GROTESCUL are susținători puternici'
Până când va veni însă ziua răfuielii, cele două tabere își testează încă forțele și capacitatea de răspuns. Deocamdată, s-a ajuns la o situație de compromis. După ce i-a arătat pisica, trecând la evaluarea miniștrilor din guvern, se pare că Dragnea va pune instrumentul remanierii în cui. În schimb, Grindeanu va răspunde mai pozitiv la solicitările conducerii de partid, ne-au dezvăluit sursele citate. Cel puțin deocamdată. Totul va depinde de celeritatea cu care justiția va soluționa dosarul în care Dragnea este judecat. Ceasul ticăie, iar cine va avea nervii cei mai tari la acest joc de așteptare va avea câștig de cauză.