Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ambiția Maiei Sandu: Moldova în UE într-o bună zi

stiri.md
Maia Sandu

Parteneriatul Estic este pentru Republica Moldova o oportunitate de a-și consolida și aprofunda alegerea europeană.

„Ambiția noastră este ca, într-o bună zi, să aducem Moldova în UE”, a declarat președintele Maia Sandu la cel de-al șaselea Summit al Parteneriatului Estic de la Bruxelles, transmite presa din Republica Moldova.

Șefa statului a remarcat că Parteneriatul Estic a fost până acum un succes pentru Republica Moldova. Aspirația Moldovei, Ucrainei și Georgiei de a merge mai departe în dialogul cu UE este o reflectare a pregătirii țărilor de a se integra în continuare. Integrarea sectorială va aprofunda cooperarea și va face regiunea mai rezistentă la provocările interne și externe.

Pașii către integrarea sectorială, cum ar fi reducerea prețurilor de roaming cu UE, liberalizarea accesului la piața transporturilor, aderarea la spațiul unic de plăți în euro, integrarea treptată în piața internă a UE vor avea un impact pozitiv major asupra Republicii Moldova și a cetățenilor săi.

Maia Sandu a subliniat că Parteneriatul Estic a deschis pentru cetățenii moldoveni granițele, a întărit și a reformat economia țării și a construit rute comerciale. Datorită Parteneriatului Estic, cetățenii moldoveni călătoresc fără viză, tinerii beneficiază de burse UE, iar bunurile din Moldova ajung pe piața Uniunii Europene.

Moldovenii au beneficiat de Parteneriatul Estic chiar și atunci când guvernele Republicii Moldova nu împărtășeau valorile europene. Anul acesta, Moldova a trecut printr-o transformare istorică.

„Am avut alegeri și, pentru prima dată, oamenii au ales un Guvern cu adevărat proeuropean, care crede în valorile UE și se angajează să realizeze reforme. Cetățenii noștri ne-au dat un mandat puternic de a reforma, a dezvolta și a moderniza Moldova, de a lupta împotriva corupției și a implementa reforma justiției”, a declarat Maia Sandu.

Președintele a remarcat că așteptările oamenilor sunt mari, iar mizele sunt și mai mari. „Lucrăm din greu la reforme în diferite sectoare, cum ar fi justiția, energia, securitatea, poliția, infrastructura, mediul și atragerea investițiilor, finanțele publice și administrația publică, alături de altele.

Dorim să construim noi drumuri, școli, spitale, să consolidăm climatul de afaceri, să atragem investiții, să creăm noi locuri de muncă, să scoatem țara din sărăcie și să creștem nivelul de trai. Acțiuni care corespund, de asemenea, obiectivelor politice pe termen lung ale UE”, a precizat șefa statului.

Manifestând susținere pentru Declarația comună a Parteneriatului Estic, ca un angajament de a pune Moldova și regiunea pe drumul redresării, al reformelor și al rezilienței, Maia Sandu a spus că, pe măsură ce ne apropiem de Președinția franceză în Consiliu, ar dori să adauge și reapropierea – „reapropiere prin integrare mai profundă cu UE pentru acei parteneri care sunt interesați, pregătiți și hotărâți să meargă mai departe”.

„Relația noastră este una pe termen lung și suntem gata să o facem mai puternică și mai apropiată, în beneficiul tuturor”, a conchis președintele Republicii Moldova.

Summitul Parteneriatului Estic a avut loc la data de 15 decembrie, la Bruxelles.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.