Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ambiţii de mărire în PNL pe socoteala lui Cioloş: liberalii care râvnesc un post de ministru

sah

Nu au câştigat încă un nou mandat de parlamentar, dar deja îşi fac planuri de mărire. O bună parte din candidaţii liberali aflaţi, fie pe locuri eligibile, fie neeligibile, aspiră să facă parte din viitorul Guvern, în cazul în care scenariul unei majorităţi liberale instrumentate de propriul partid, ar deveni realitate. Nu contează, că unii liberali, mai realişti, nu văd cum se va realiza acest lucru, în condiţiile în care se estimează un scor mai slab decât la alegerile locale, în jurul a 26-28%.

Citește și: Situaţia de la AEP, tranşată: Cine asigură conducerea după arestarea preşedintelui

Citește și: Guvernul reacţionează la acuzaţiile grave lansate de Dragnea

Unii liberali nu se  mulţumesc doar cu perspectiva unui mandat  de deputat sau senator. Profitând de trecerea pe linie moartă a unor fruntaşi liberali, fie din motive de DNA, fie pentru  că nu mai  au priza la electorat sau, mai degrabă, banii disponibili pentru a-şi asigura un loc eligibil, liberalii din noul val privesc cu speranţă spre Palatul Victoria şi se încălzesc la gândul unui portofoliu ministerial.  Deja unii din ei fac diligenţe pe lângă conducerea centrală pentru a fi luaţi în calculele şI negocierile ce  vor  urma pentru crearea unui nou cabinet Cioloş.

Printre ei se numără actualul senator Ben Oni Ardelean, candidat  la un alt mandat pe listele PNL Timiş. Potrivit unor surse din PNL, acesta povesteşte, oricui  de dornic să-l asculte  din partid, cum va deveni el ministru de Externe. Acum doi ani, spera la un portofoliu pe Educaţie sau Cultură. La nivelul filialei, liderul Nicolae Robu are însă alte planuri. Pentru că a acceptat să facă pasul înapoi, fără scandal, şi a renunţat la pretenţia unui loc eligibil, deputatul Alin Popoviciu a primit promisiunea că va fi susţinut de  PNL Timiş pentru portofoliul Dezvoltării Regionale, acelaşi post care se află însă în vizorul altor doi colegi de partid, coordonatorul de campanie şi primarul Aradului, Ghorghe Falcă şi actualul secretar general al PNL, Ilie Bolojan, edilul de Oradea.  ŞIi preşedintele  CJ Cluj, Alin Tişe, ar aspiraţii similare,  susţin sursele citate.

Rămas pe dinafara calculelor liberale pentru şefia viitorului executiv, Cătălin Predoiu încearcă şi el marea cu degetul, sperând la un premiu de consolare: când vrea susţinere pentru a deveni şeful Camerei Deputaţilor, când ţinteşte un portofoliu de ministru, preferabil la Justiţie sau Externele, susţin sursele citate. Cum însă conducerea de partid ar prefera specialişti din afara partidului pe cele două domenii, visul lui Predoiu nu are şanse să se materializeze prea curând.

La Finanţe se încălzeşte deja pe margine Florin Cîţu.  Un apropiat al lui Lucian Isar, soţul preşedintelui PNL, Alina Gorghiu, economistul candidează pe listele PNL Bucureşti pe un loc eligibil şi sigur de senator. A fost economist şef al ING Bank România, are un doctorat la Iowa State University şi a mai lucrat ca economist la Banca Europeană de Investiţii şi la banca centrală a Noii Zeelande. Tot pentru acest portofoliu încearcă şi Gheorghe Ialomiţeanu să caute susţinere, după ce a fost lăsat înafara calculelor parlamentare de către organizaţia PNL Braşov.

Deşi la Sănătate, Dacian Cioloş ar prefera să-l păstreze în funcţie pe actualul ministru în exerciţiu, Vlad Voiculescu,  în PNL pe lista de aşteptare s regăseşte  liderul deputaţilor liberali, Eugen Nicolăescu. Au existat voci care au promovat şi ideea nominalizării neurochirgului Leon Dănăilă, cap de listă al PNL Bucureşti pentru Senat, dar ideea a fost abandonată din cauza vârstei înaintate a acestuia.

La  Tineret şi Sport vor atât Costel Alexe, deputat şi şeful TNL,  dar şi un apropiat al lui Vasile Blaga, Sorin  Moldovan,  paraşutat la ordinul acestuia pe lista eligibilă a PNL Cluj pentru Camera Deputaţilor.

De fiecare dată când se pune problema facerii şi desfacerii unui Guvern,  vechii  liberali  fac noi tentative de a fi luaţi în considerare pentru  un post de ministru.  Trimisă în Maramureş să obţină un nou mandat de parlamentar, Anca Boagiu se vrea la Transporturi, un portofoliu dorit şi de colegul ei Iulian Dumitrescu. La Mediu, eternele Sulfina Barbu şi Lucia Varga caută confirmări şi sprijin, în timp ce pentru Educaţie şi Cultură se luptă Raluca Turcan, Vlad Nistor, Cristian Pocora şi Claudia Boghicevici.

Pentru Economie se vrea ministru Virgil Popescu, în timp ce  portofoliul Apărării este dorit de Teodor Atanasiu, în cazul în care nu se va opta pentru  soluţia unui specialist.  Plantat de la Buzău pe listele PNL Dâmboviţa,  deputatul Cezar Preda s-ar vedea şi el la Administraţie sau Interne, în timp ce Mihai Voicu, ajuns pe listele PNL Diaspora, nu se poate mulţumi cu mai puţin de un post de ministru-delegat, ne-au declarat sursele citate.

De la planuri la realitate este însă cale lungă. Experienţele trecute au demonstrat, nu de puţine ori, că socoteala  de acasă nu se prea potriveşte cu cea din târg, conducerea de partid preferând  alte nume, decât cele vehiculate în partid. În acest caz, PNL trebuie mai întâi, să treacă pragul decisiv de 30 de procente, pentru ca scenariul guvernării să capete consistenţă, iar, la cum arată efortul de campanie depus până acum, acest obiectiv va provoca  multe emoţii şi convulsii în şi după data de 11 decembrie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.