Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Amenințările lui Erdogan au ecou la Kremlin - Moscova avertizează Turcia să nu intervină în Idleb

kremlin

Kremlinul a atenţionat miercuri Turcia contra unei intervenţii militare împotriva forţelor siriene în regiunea Idlib, după ce preşedintele turc a ameninţat că va declanşa acolo o "ofensivă iminentă", informează AFP potrivit Agerpres.

"Este vorba de o operaţiune împotriva puterii legitime a republicii siriene şi forţelor armate ale republicii siriene, (iar) aceasta va fi, fără nicio îndoială, cea mai rea dintre opţiuni", a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, în timpul unei conferinţe de presă telefonice cu jurnaliştii.

Cu toate acestea, o operaţiune a Turciei împotriva "grupărilor teroriste" în provincia Idlib ar fi în sensul acordului de la Soci, a precizat Peskov, potrivit căruia contactele cu Ankara "continuă".

Acest acord, încheiat în octombrie în sud-vestul Rusiei între Ankara şi Moscova, prevede încetarea ostilităţilor în Idlib, însă a fost încălcat în mod repetat până la eşuarea completă a punerii sale în aplicare.

Avertismentul Moscovei intervine după ce preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a somat miercuri regimul sirian să se retragă până cel târziu la sfârşitul lui februarie de pe unele poziţii din regiunea Idlib, unde au avut loc în ultimele săptămâni confruntări între forţele militare turce şi cele ale regimului de la Damasc.

"Acestea sunt ultimele noastre atenţionări (...). Am putea acţiona noaptea fără să mai avertizăm. Ca să spunem mai explicit, o operaţiune la Idlib este iminentă", a spus Erdogan.

Până acum, discuţiile între Ankara şi Moscova, care susţine regimul lui Bashar al-Assad, nu au reuşit să reducă tensiunile din zonă.

Pe plan umanitar, peste 900.000 de persoane au fugit din calea ofensivei militare începute în decembrie de regimul sirian şi aliatul său rus în Idlib.

Conflictul din Siria s-a soldat cu peste 380.000 de morţi şi milioane de refugiaţi de la declanşarea lui în 2011.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.