Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Amenzile pentru nepurtarea măștii în aer liber ajung la CCR - Judecătoria Sectorului 3 a sesizat Curtea

ccr curtea constitutionala

Judecătoria Sectorului 3 a admis sesizarea Curții Constituționale cu excepția de neconstituționalitate a normelor legale care prevăz amenzi contravenționale pentru nepurtarea măștii de protecție în aer liber. În cazul în care CCR constată neconstituționalitatea normelor legale, toate persoanele amendate pentru nepurtarea măștii în aer liber, aflate încă în perioada legală de contestare, vor putea obține anularea sancțiunii contravenționale.

Într-o proces deschis de o persoană amendată pentru că nu purta mască în aer liber a fost formulată o cerere de sesizare a CCR cu mai multe prevederi din Legea 55/2020 și din OUG 192/2020. Judecătorul de la Judecătoria Sectorului 3 a admis la termenul de joi, 24 iunie, cererea de sesizare a CCR.

  • Solutia pe scurt: Admite cererea de sesizare a Curţii Constituţionale cu excepţia de neconstituţionalitate ridicată de către contestatoarea Ludusan Ioana. În temeiul art. 29 alin. 4 din Legea nr. 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale sesizează Curtea Constituţională cu excepţia de neconstituţionalitate a art 5 alin 2 lit d, a art 13 lit a, a art 65 lit h si a art 66 alin 1 lit a din Legea nr. 55/2020, privind unele masuri pentru prevenirea si combaterea efectelor pandemiei de COVID 19 si ale art I pct 1 din Oug nr 192/2020. Fără cale de atac în ceea ce priveşte soluţia de sesizare a Curţii Constituţionale. Acorda termen pentru continuarea judecatii, la data de 16.09.2021, ora 13.00 pentru cand se vor cita partile. Pronunţata azi, 24.06.2021, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei.

Circumstanțele aplicării amenzii

În data de 11 decembrie 2020, ora 16.40, în timp ce ieșea dintr-un imobil din București, petenta a fost oprită de un polițist local, pentru faptul că nu purta mască în spațiul public deschis. Petena ieșise din imobil și se îndrepta în grabă către autoturismul parcat la doar 150 de metri de ieșirea din imobil. Agentul de poliție i-a solicitat să se legitimez, a notat datele personale într-un carnet și a notificat-o verbal că îi aplică o amendă contravențională de 500 lei. Agentul de poliție nu a început să redacteze niciun proces-verbal de constatare și aplicare a contravenției, nu i-a adus în vedere petentei intenția de a redacta un astfel de proces și nici nu l-a redactat în timpul sau de față cu petenta. Cum aceasta se grăbea către spitalul unde își desfășura activitatea de medic rezident stomatolog și văzând că agentul de poliție nu intenționează să încheie un proces-verbal și nici nu dorește să mai continue dialogul, s-a despărțit în mod politicos de respectivul agent cu credința că, în final, nu îi va fi aplicată nicio sancțiune contravențională. La data de 22 ianuarie 2021, petenta a primit la adresa de domiciliu din Alba Iulia un proces-verbal de afișare și procesul verbal de constatare și sancționare a contravenției pentru fapta presupus a fi săvârșită de către aceasta la data de 11 decembrie 2020.

Textele de lege care fac  obiectul sesizării CCR

Petena a contestat amenda la Judecătoria Sectorului 3, ulterior formulând o cerere de sesizare a CCR cu o excepție de neconstituționalitate a următoarelor texte de lege:

- „(2) Măsurile pentru asigurarea rezilienței comunităților sunt:

d) măsuri de protecție a vieții și pentru limitarea efectelor tipului de risc produs asupra sănătății persoanelor, inclusiv instituirea carantinei sau a izolării la domiciliu;”

- „Pe durata stării de alertă, prin ordin comun al ministrului sănătății și ministrului afacerilor interne se poate institui:

a) obligativitatea purtării măștii de protecție în spațiile publice, spațiile comerciale, mijloacele de transport în comun și la locul de muncă;”

- „Constituie contravenții, în măsura în care nu sunt săvârșite în astfel de condiții încât să fie considerate potrivit legii penale infracțiuni, următoarele fapte săvârșite pe durata stării de alertă:

h) nerespectarea de către persoanele fizice a măsurilor individuale de protecție a vieții și pentru limitarea efectelor tipului de risc produs asupra sănătății persoanelor, stabilite conform art. 5 alin. (2) lit. d);”

- „Contravențiile prevăzute la art. 65 se sancționează după cum urmează:

a) cu amendă de la 500 lei la 2.500 lei contravențiile prevăzute la art. 65 lit. c), d), e), g), h), k), m), n) și ș);”

- „Legea nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 396 din 15 mai 2020, cu modificările și completările ulterioare, se modifică și se completează după cum urmează:

1. La articolul 13, litera a) se modifică și va avea următorul cuprins:

a) obligativitatea purtării măștii de protecție în spațiile publice, spațiile comerciale, mijloacele de transport în comun și la locul de muncă;”

Argumentele invocate în susținerea excepției de neconstituționalitate pot fi consultate AICI! (.pdf)


ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.