Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Nici nu au încheiat retragerea, iar americanii fac planuri pentru reîntoarcerea în Afganistan pe fondul înaintării talibanilor spre Kabul

soldati americani

Armata SUA nu a părăsit încă Afganistanul, dar își pregătește deja întoarcerea, în cazul în care jihadiștii din Al Qaeda sau grupul Statului Islamic „lansează un atac asupra Statelor Unite”, a dezvăluit vineri un oficial de la Pentagon, citat de AFP.

Într-o perioadă în care experții se tem de o prăbușire a guvernului afgan în fața avansului talibanilor, un republican a întrebat în timpul unei audieri în Congres pe șefii serviciilor de informații militare ce au de gând dacă acest scenariu devine realitate.

"Există mari șanse să ne întoarcem (în Afganistan), ca Al-Qaeda să reapară în urma progreselor talibanilor și să atace Statele Unite", a remarcat Mike Waltz, un fost soldat, reprezentant în prezent al forțelor speciale din Florida, la audierea Comitetului forțelor armate ale Camerei Reprezentanților.

"Unde vor merge cei 20 de ani de date operaționale și informații? Cine este responsabil?", a adăugat el. Acestea trebuie să fie „accesibile viitorului lider din teren căruia i se va ordona să se întoarcă într-o vale în care am mers acum 5, 7 sau 10 ani”.

„Știu că Comandamentul pentru Operațiuni Speciale o face”, a continuat Waltz, fost soldat în unitatea de elită „Berete verzi” care a luptat în Afganistan, Orientul Mijlociu și Africa.

"Exact asta credem noi", a răspuns secretarul apărării responsabil cu serviciile de informații militare, Ronald Moultrie.

"Conducem eforturile pentru a ne asigura că agențiile de informații militare se concentrează pe acest subiect", a adăugat Moultrie, numit de președintele Joe Biden pentru a supraveghea activitatea agențiilor de informații militare, inclusiv DIA. (Agenția de informații pentru apărare) și NSA (Securitatea Națională) Agenţie).

„Ne puteți trage la răspundere”, a adăugat el, promițând că va face totul pentru a se asigura că toate informațiile culese în Afganistan sunt accesibile soldaților, dacă este necesar.

Președintele Joe Biden a decis în aprilie, împotriva sfaturilor armatei, să retragă toate trupele americane din Afganistan până la 11 septembrie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.