Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Americanii aruncă bomba: chinezii ar fi ajutat deja forțele rusești din Ucraina

nationalinterest.org
grupul wagner

Firma chineză de sateliți Spacety, care a fost adăugată la începutul acestei luni pe o listă neagră a comerțului american, a furnizat imagini din satelit companiei rusești de mercenari Wagner Group, a declarat marți un oficial al administrației Biden, informează Reuters.

Daniel Kritenbrink, adjunctul secretarului de stat american pentru afaceri în Asia de Est și Pacific, a făcut aceste remarci în timpul unei audieri în Congres de marți dimineață.

Cu sediul la Beijing și sediul internațional în Luxemburg, Spacety este o companie spațială specializată în sateliți de mici dimensiuni și în servicii bazate pe sateliți, relatează Sky News.

La începutul acestei luni, Spacety a fost inclusă pe o listă neagră a comerțului din SUA.

Spacety a declarat anterior că a respectat sancțiunile internaționale împotriva Rusiei și că nu a menținut nicio legătură cu această țară după ce au fost impuse restricții.

SUA a avertizat China

SUA au avertizat China asupra unor consecințe grave dacă va furniza arme pentru a sprijini invazia Rusiei în Ucraina, în timp ce un general de rang înalt de la Kiev a vizitat orașul Bakhmut, aflat pe linia frontului, scrie Reuters, care face un rezumat al evenimentelor din ultimele 24 de ore, scrie Mediafax.

Washingtonul și aliații săi din NATO se străduiesc să descurajeze China să ofere ajutor militar pentru războiul Moscovei, făcând comentarii publice cu privire la convingerea lor că Beijingul ia în considerare furnizarea de echipamente letale, inclusiv drone.

Occidentul, îngrijorat că China ar putea ajuta la înarmarea Rusiei

Temerile occidentale că China ar putea ajuta la înarmarea Rusiei vin în contextul în care forțele Moscovei se luptă să obțină câștiguri în jurul unor obiective cheie din estul Ucrainei iar Kievul pregătește o contraofensivă cu arme occidentale avansate, inclusiv tancuri de luptă.

"Beijingul va trebui să ia propriile decizii cu privire la modul în care procedează, dacă oferă sau nu asistență militară - dar dacă va merge pe acest drum, China va avea costuri reale", a declarat consilierul pentru securitate națională al Casei Albe, Jake Sullivan, în cadrul emisiunii "State of the Union" de la CNN.

În timp ce China nu a avansat în furnizarea acestui ajutor, nici nu a scos din discuție această opțiune, a declarat Sullivan într-un interviu separat în cadrul emisiunii "This Week" de la ABC.

Beijingul a refuzat să condamne atacul Moscovei asupra Ucrainei, cel mai recent la o reuniune a Grupului celor 20 (G20) care a avut loc sâmbătă în India. A publicat o propunere de încetare a focului vineri, la prima aniversare a invaziei Rusiei în Ucraina, dar oferta a fost primită cu scepticism de aliații occidentali ai Ucrainei.

"Când aud rapoarte - și nu știu dacă sunt adevărate - potrivit cărora China ar putea plănui să furnizeze drone kamikaze Rusiei, prezentând în același timp un plan de pace, atunci sugerez să judecăm China după acțiunile sale și nu după cuvinte", a declarat duminică ministrul german al apărării, Boris Pistorius, la postul public de radio german Deutschlandfunk.

Directorul CIA, William Burns, a intervenit, de asemenea, în ceea ce privește China într-un interviu difuzat duminică, afirmând că agenția americană de informații este "încrezătoare că liderii chinezi iau în considerare furnizarea de echipamente letale".

"De asemenea, nu vedem că a fost luată încă o decizie finală și nu vedem dovezi ale unor livrări efective de echipamente letale", a declarat Burns la emisiunea "Face the Nation" de la CBS.

Reprezentantul republican Michael McCaul, președintele Comisiei pentru afaceri externe a Camerei Reprezentanților din SUA, a citat rapoarte potrivit cărora dronele se numără printre armele pe care China se gândește să le trimită Rusiei.

Xi Jinping se pregătește să viziteze Moscova

McCaul a declarat că liderul chinez Xi Jinping se pregătește să viziteze Moscova săptămâna viitoare pentru o întâlnire cu președintele rus Vladimir Putin.

Pe linia frontului, comandantul forțelor terestre ucrainene, generalul-colonel Oleksandr Syrskyi, a vizitat orașul Bakhmut din estul țării, centrul atacurilor Rusiei de luni de zile, în încercarea preluării controlului asupra regiunii industriale Donbas.

Forțele ucrainene au lansat o serie de contraatacuri și au respins forțele rusești în jurul satului Yahidne în weekend, după ce grupul de mercenari Wagnera afirmat că a capturat acest sat și satul Berkhivka.

Ministerul rus al Apărării a declarat duminică că forțele sale au distrus "grupuri de sabotaj și recunoaștere" ucrainene, inclusiv în zona Yahidne, în timp ce agenția de stat rusă TASS a raportat că forțele ucrainene au aruncat în aer un baraj la nord de Bakhmut.

Reuters nu a reușit să verifice în mod independent aceste rapoarte.

Syrskyi a vizitat Bakhmut pentru a ridica moralul și a discuta strategia cu unitățile care apără orașul și satele din jur, a declarat armata ucraineană.

Președintele ucrainean Volodymyr Zelenskiy a demis duminică un comandant de rang înalt. Într-un decret de un singur rând, Zelenskiy a anunțat demiterea lui Eduard Moskaliov din funcția de comandant al forțelor comune ale Ucrainei, care sunt angajate în luptele din Donbas.

În Belarusul vecin, un aliat al Rusiei și o zonă de staționare pentru forțele rusești care atacă Ucraina, partizani belaruși și membri ai opoziției exilate au declarat că au avariat un avion militar rusesc de supraveghere A-50 într-un atac cu dronă duminică, în apropiere de Minsk.

Reuters nu a reușit să verifice în mod independent aceste rapoarte. Nu a existat un răspuns imediat din partea ministerelor apărării din Rusia și Belarus la o solicitare de comentarii.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.