Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Americanii fac anunţul care sperie o lume întreagă: Statul Islamic pregătește noi acțiuni

teroristi jihadisti statul islamic

Gruparea Statul Islamic (SI) a devenit principala ameninţare teroristă la nivel mondial, cu o 'capacitate tot mai mare' de a lansa atacuri în întreaga lume, a declarat marţi coordonatorul serviciilor de informaţii americane, James Clapper, potrivit AFP. În SUA, principala ameninţare extremistă islamistă este internă, reprezentată de americanii sau de rezidenţii americani radicalizaţi, a mai precizat el în evaluarea sa anuală susţinută în Congres privind ameninţările la nivel global.

Citeşte şi: REVOLTĂ în UNPR: Un vicepreședinte dă cărțile pe față despre ce e în interiorul partidului

Succesul unor atacuri extremiste izolate cum a fost cel de la Chattanooga (Tennessee) din iulie asupra unui centru de rezervişti al Marinei şi cel de la San Bernardino "ar putea inspira" şi alte persoane să comită acelaşi tip de atacuri, fără niciun semn de avertizare sau cu puţine semne de avertizare, potrivit lui Clapper. Gruparea Statul Islamic "a devenit principala ameninţare teroristă datorită autoproclamatului său califat din Siria şi din Irak şi datorită capacităţii sale tot mai mari de a lansa şi inspira atacuri" în întreaga lume, a spus Clapper.

Citește și:STENOGRAME INCENDIARE din dosarul milionarului Ioan Neculaie: Cu ce l-a interceptat DNA

La rândul lor, "grupări afiliate Al-Qaida şi-au demonstrat hotărârea şi s-au arătat pregătite să avanseze în 2016", în pofida eforturilor SUA şi ale aliaţilor lor, care "au atins semnificativ" direcţia de mişcare în Afganistan şi în Pakistan, potrivit lui Clapper. El a mai atras atenţia că proliferarea a diferite dispozitive, dintre care multe sunt concepute cu minime cerinţe de securitate şi testare, şi 'complexitatea mereu în creştere' a reţelelor de date "pot duce la vulnerabilităţi tot mai numeroase în infrastructura civilă şi în sistemele administraţiei americane", potrivit Reuters. Clapper a precizat că pe măsură ce tot mai multe dispozitive 'inteligente', variind de la instalaţii din gospodărie la maşini care se conduc singure, sunt încorporate în reţeaua electronică, răspândirea unor astfel de sisteme poate "ameninţa confidenţialitatea şi integritatea datelor sau continuitatea serviciilor".

Vezi şi: RĂZBOI PNL şi PSD, scandal monstru în Camera Deputaţilor: 'Pun botniţă libertăţii de exprimare'

Agenţii străine de spionaj vor avea posibilitatea în viitor să profite de răspândirea şi amestecul acestor dispozitive pentru a efectua operaţiuni de supraveghere, de urmărire a unor locaţii, de a lua ca ţintă informatori pentru potenţiale recrutări sau de a avea acces la reţele sau la datele utilizatorilor. James Clapper este coordonatorul a 17 agenţii de informaţii americane, printre care CIA, NSA sau DIA (serviciul secret al armatei). El este principalul consilier pe probleme de servicii secrete al preşedintelui american, spune Agerpres.

Vezi şi: BĂTĂI între jandarmi și pădurari la un miting în Piatra Neamț / VIDEO

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.