Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Americanii, furioși pe prezența chineză în portul israelian Haifa (Haretz)

nava de lupta

O analiză publicată în cotidianul israelian Haaretz susține că preluarea operării portului Haifa de către o companie chineză în cadrul inițiativei "un drum, o centură" a fost decisă fără consultarea marinei israeliene și fără consultarea partenerilor americani. Aceștia, conform sursei Haaretz, sunt furioși. La o conferință ținută de Universitatea din Haifa...

Americanii care se aflau la conferință cred că Israelul și-a pierdut mințile când a dat chinezilor cheile portului Haifa. Odată ce China este implicată, au spus ei,  marina israeliană nu va putea conta pe menținerea relațiilor strânse pe care le-a avut cu Flota a VI-a.

Afirmația este făcută de către Shaul Horev, general în rezervă și șeful Centrului de Cercetare pentru Politica și Strategia Maritimă de la Universitatea din Haifa, conform publicației citate.

Problema este cu atât mai delicată cu cât Haifa este aproape de locul unde se presupune că se află o parte din capacitățile de ripostă nucleară ale Israelui.

Dl Horev nu crede că China este neapărat ostilă Israelului, dar că interesele chineze sunt extrem de complicate și nu includ o mai bună colaborare americano-israeliană.

"Un drum, o centură" este, nominal, o inițiativă a guvernului chinez de sporire a rolului său economic prin investiția în infrastructură în special în țări care nu își permit să se finanțeze de la alți finanțatori internaționali. O parte din proiecte s-au dovedit a fi eșecuri comerciale datorate proastei evaluări a necesităților iar statele au trebuit să cedeze cote-parte din infrastructură în contul datoriei acumulate. Din această cauză, unii comentatori sugerează că obiectivele "un drum, o centură" sunt mai degrabă politice și/sau militare: prin companiile sale și prin finanțarea unor proiecte neperformante, China își extinde puterea și influența fără să fie nevoită să folosească forțele armate.

Centrul de Cercetare pentru Politica și Strategia Maritimă de la Universitatea din Haifa.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.