Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Americanii ne iau de urechi! Nu prea respectăm libertatea religioasă

religie

Guvernul român a resticționat unele drepturi religioase, deși legea din România garantează libertatea, astfel că mai multe grupări nu au reușit să obțină recunoașterea oficială, iar alte culte nu și-au redobândit proprietățile care le-au fost confiscate de comuniști, se arată în raportul privind Libertatea Religioasă realizat de Departamentul de Stat al SUA.

Biserica Catolică este cea mai afectată de refuzul Guvernului de a retroceda terenurile sau proprietățile care li se cuvin de drept, deși există multe procese pe rol.

Tot raportul notează că din cauza influenței exercitată de preoții ortodocși, persoanele de altă religie nu au fost primite în cimitire. Există numeroase plângeri formulate de preoți catolici sau pastori adventiști care au explicat că nu au primit permisiunea din partea preotului ortodox să îngroape persoane, fără denominațiune, în cimitire publice.

raport

Nu s-a trecut cu vederea nici scandalul legat de ora de religie din școli. În documentul americanilor se semnalează îngrijorarea mai multor ONG-uri în legătură cu această problemă de educație. Se menționează cazuri în care părinții s-au plâns că au fost obligații să lase copiii la ora de religie, pentru că nu li s-a oferit o alternativă.

Totodată, reprezentanţi ai Ambasadei şi oficiali guvernamentali americani au continuat să discute cu funcţionari guvernamentali români despre importanţa recunoaşterii oficiale a amplorii Holocaustului, despre îmbunătăţirea educaţiei despre Holocaust şi despre implementarea completă a recomandărilor formulate în 2004 de Comisia Wiesel".

În raportul sunt menţionate și o serie de incidente cu caracter antisemit, inclusiv acte de profanare la sinagogi, afirmaţii antisemite, atitudini negaţioniste şi ceremonii de comemorare a unor politicieni legionari, notând că autorităţile române au declanşat investigaţii în aceste cazuri.

Institutul Wiesel continuă să educe publicul general despre Holocaust, iar mulţi politicieni români condamnă public atitudinile antisemite şi negaţioniste, subliniază Departamentul de Stat, criticând poziţii antisemite exprimate în emisiuni televizate şi în medii online.

Se menționează și faptul că cei din religia Bahai nu au reușit să obțină recunoașterea oficială și acuză comportament discriminatoriu.

Pe de altă parte, reprezentanții mormonilor au raportat că un patron din București a refuzat să le închirieze un spațiu din cauza crezului religios.

Și mai mulți oficiali ai Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea au precizat că mulți angajatori privați refuză să îi angajeze pe cei din biserică. Tot ei semnalează faptul că minoritățile religioase nu au parte de acoperire în mass media așa cum se întâmplă în cazul Bisericii Ortodoxe.

Sursa foto: www.propertyworld.com

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.