Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Americanii se așteaptă la un atac cibernetic iminent din partea rușilor sau a chinezilor: Pentagonul începe un plan de contraofensivă

Shutterstock
atac cibernetic

Statele Unite pregătesc acţiuni de ripostă la atacuri cibernetice atribuite Rusiei şi Chinei, afirmă surse citate de cotidianul The New York Times, un plan considerat "alarmant" de Administraţia Vladimir Putin, informează Mediafax.

Oficiali americani citaţi de cotidianul The New York Times au declarat că Administraţia Joe Biden pregăteşte în primul rând riposte la atacuri cibernetice atribuite Rusiei. Primele măsuri de ripostă sunt aşteptate în următoarele două-trei săptămâni şi ar urma să implice o serie de acţiuni clandestine asupra reţelelor informatice ruse. Acţiunile ar urma să fie evidente pentru preşedintele Vladimir Putin, serviciile secrete şi armata rusă şi vor fi combinate cu noi sancţiuni. Casa Albă, Pentagonul şi serviciile secrete americane sunt îngrijorate de atacurile cibernetice care au vizat recent emailuri ale unor companii şi instituţii locale administrate de Microsoft. Compania Microsoft a comunicat că atacurile au fost comise de grupuri de hackeri chinezi, dar Administraţia SUA nu a anunţat public cine este responsabil.

Citește și: Încă o angajare CONTROVERSATĂ făcută de PNL: fata unui fost ștab din SRI, angajată pe post de consilier la un primar PNL

"Casa Albă a mobilizat agenţii guvernamentale pentru evaluarea impactului şi pentru acţiuni de contracarare", a comunicat Consiliul prezidenţial pentru Securitate Naţională. Jake Sullivan, consilierul prezidenţial pentru Securitate Naţională, a declarat că sunt prevăzute o serie de acţiuni publice şi private pentru a forţa o "discuţie de tip strategic cu ruşii". "Eu cred că o serie de măsuri înţelese de ruşi, dar care să nu fie vizibile pentru lumea generală, ar putea fi cele mai bune acţiuni de a clarifica ceea ce Statele Unite consideră a fi limitele şi ce suntem pregătiţi să facem ca ripostă", a avertizat Sullivan.

Washingtonul ar putea acţiona în virtutea unui ordin secret emis de fostul preşedinte Donald Trump în 2018, care conferă Comandamentului Cibernetic al SUA autorităţi mai ample de a lansa atacuri cibernetice. Acest ordin ar putea permite potenţiale acţiuni cibernetice împotriva Rusiei sau Chinei, conform NYT.

Citește și: INEDIT Confesiunile unui călugăr în timpul pandemiei: Mi-e frică de o viitoare ‘castă a talibanilor’ ortodocși!

Kremlinul se declară îngrijorat de intenţiile Washingtonului

"Aceste relatări sunt alarmante, întrucât un reputat ziar american nu exclude posibilitatea atacurilor cibernetice. Ar fi vorba de o infracţiune cibernetică internaţională", a reacţionat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei Rusiei.

"Faptul că acest cotidian nu exclude posibilitatea ca naţiunea americană să fie implicată într-o infracţiune cibernetică generează preocupări majore pentru noi", a subliniat Dmitri Peskov, citat de agenţia Tass.

Citește și: VIDEO - Simona Halep a fost huiduită de fanii de la meci, după o declarație care nu i-a mulțumit

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a subliniat că "statul rus nu a fost implicat niciodată în delictele cibernetice sau în terorismul cibernetic de care este acuzat".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.