Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Americanii sunt în alertă maximă: rușii ar vrea să ducă arme nucleare în spațiu!

sateliti geely

SUA dispun de noi informații privind capacitățile militare rusești legate de eforturile Rusiei de a desfășura un sistem nuclear anti-satelit în spațiu, potrivit mai multor surse familiare cu aceste informații, relatează presa americană.
ABC News a scris pentru prima dată că informațiile se refereau la o capacitate nucleară spațială rusă.

Informațiile au fost prezentate Congresului și principalilor aliați ai SUA, iar unii legislatori spun că sunt suficient de serioase pentru a fi declasificate și făcute publice. Deși informațiile sunt îngrijorătoare, mai mulți membri de rang înalt ai Congresului au subliniat că nu reprezintă o amenințare imediată la adresa SUA sau a intereselor sale.

Sistemul rămâne în curs de dezvoltare și nu este încă pe orbită, potrivit a trei oficiali americani familiarizați cu informațiile. Nu este clar cât de mult a progresat tehnologia, a declarat unul dintre oficiali. Un alt oficial american a declarat pentru CNN că amenințarea nu implică o armă care să fie folosită pentru a ataca oameni. Nu a fost imediat clar dacă informațiile se refereau la o capacitate anti-satelit cu propulsie nucleară sau la o capacitate cu armament nuclear.

Ce ar presupune arma?

În timp ce reprezentanții Congresului au minimalizat caracterul imediat al amenințării, o armă anti-satelit plasată pe orbită în jurul Pământului ar reprezenta un pericol semnificativ pentru sateliții de comandă și control nuclear din SUA, a declarat Hans Kristensen, directorul Proiectului de informații nucleare la Federația Oamenilor de Știință Americani. SUA se bazează pe astfel de sateliți – pe care el i-a numit „esențiali” – pentru a asigura un control constant și fără probleme asupra arsenalul său nuclear.

Alte țări au testat în trecut arme anti-sateliți, dar aceasta ar fi o escaladare, a spus Kristensen, iar SUA au precizat clar că vor reacționa „foarte puternic” la un atac asupra sateliților săi de comandă și control nuclear.

„Dacă este orbital, este un nou nivel de amenințare [la adresa sistemului], indiferent dacă este nucleară sau nu”, a spus Kristensen, care a adăugat că chiar și armele convenționale de pe un sistem orbital anti-satelit ar putea reprezenta o amenințare semnificativă pentru SUA.

 

„Amenințare gravă la securitatea națională” americană

Miercuri mai devreme, președintele Comitetului de Informații al Camerei, reprezentantul republican Mike Turner din Ohio, a declanșat o „furtună” pe Capitol Hill, când a emis o declarație criptică în care a anunțat că deține „informații referitoare la o amenințare gravă la securitatea națională”.

Într-o scrisoare adresată parlamentarilor în care îi invita să vadă informațiile din spațiile clasificate ale comitetului, el a spus că se referă la „o capacitate militară străină de destabilizare care ar trebui să fie cunoscută de toți factorii de decizie ai Congresului”.

Imediat, parlamentarii au mers pentru a afla care sunt informațiile.

Unii au plecat dezamăgiți. Un membru democrat cu o profundă experiență în domeniul securității naționale a spus că nu a mai primit niciodată un asemenea tip de convocare urgentă pentru o problemă de securitate națională în timpul petrecut în Congres - și că informațiile pe care le-au văzut când au sosit nu au fost suficient de urgente pentru a justifica tragerea de alarmă a lui Turner, informează CNN.

În câteva ore, președintele republican al Camerei, deputatul Mike Johnson, a încercat să înlăture neclaritățile, spunând reporterilor că „nu există niciun motiv de alarmă” și indicând că știa despre informații cel puțin din ianuarie. „Vrem doar să ne asigurăm că toată lumea are mâinile sigure la volan. Lucrăm la asta și nu este nevoie de alarmă”, a spus Johnson.

„Nu este motiv de panică”

Reprezentantul Jim Himes, principalul democrat al comisiei, a declarat că „produsul secret de informații pe care Comisia de informații a Camerei l-a atras în atenția deputaților aseară este unul semnificativ, dar nu este un motiv de panică”.

Consilierul pentru securitate națională, Jake Sullivan, a spus miercuri că este „surprins” că Turner a făcut publică acest lucru, menționând că era deja programat să informeze joi liderii republicani și democrați ai Camerei, precum și Turner și Himes.

„Am programat o ședință de informare pentru membrii Casei mâine”, a spus Sullivan. „Asta a fost în cărți. Așa că sunt puțin surprins că congresmanul Turner a ieșit public astăzi, pentru ca mâine să mă duc cu el alături de profesioniștii noștri din domeniul informațiilor și apărării.”

Turner în declarația sa a îndemnat administrația Biden să declasifice „toate informațiile referitoare la această amenințare, astfel încât Congresul, Administrația și aliații noștri să poată discuta în mod deschis acțiunile necesare pentru a răspunde acestei amenințări”.

Între timp, într-o declarație comună, liderii republicani și democrați ai Comitetului de Informații din Senat au sugerat că au urmărit informațiile, dar că ar fi dificil să le declasifice fără a expune surse și metode sensibile.

Revolta din cauza noilor informații vine în momentul în care un pachet de ajutor de 60 de miliarde de dolari pentru a sprijini Ucraina în lupta sa împotriva Rusiei a stagnat în Parlament, iar fostul președinte Donald Trump i-a susținut public pe membrii GOP care s-au opus pachetului. De asemenea, în ultimele zile, Trump a spus că va încuraja Rusia să „facă orice dracu’ vrea” aliaților NATO care nu îndeplinesc obiectivele de cheltuieli stabilite de alianță pentru propria apărare.

Turner a susținut public continuarea finanțării efortului de război al Ucrainei

Unii parlamentari și oficiali americani au speculat în mod privat că efortul său de a informa parlamentarii cu privire la informații - ceva ce Comisia de Informații a Camerei a votat marți seara să facă - ar putea fi o încercare de a susține sprijinul flagrant pentru Ucraina.

Sursele au refuzat să ofere detalii suplimentare despre informațiile sau capacitățile rusești pe care le descrie.

Dar, de ani de zile, Rusia a urmărit sisteme de contraspațiu concepute pentru a neutraliza sistemele spațiale militare și comerciale ale SUA, potrivit unui raport din 2022 al Agenției de Informații pentru Apărare (DIA) privind securitatea spațială. Doctrina rusă a cerut posibilitatea de a ținti sateliții unui inamic de la sol, aer, cibernetic și spațiu, folosind atacuri care variază de la bruiaj temporar la distrugere totală.

În 2020, Rusia a testat o armă anti-sateliți bazată pe spațiu, cu capacități orbitale sofisticate, care ar putea avea un dublu scop: ar putea deservi și inspecta sateliții prieteni, având în același timp capacitatea de a ataca sateliții inamici.

O încercare de a lansa în spațiu un sistem anti-satelit cu arme nucleare ar încălca Tratatul privind spațiul cosmic din 1967, care interzice în mod explicit „orice obiecte care poartă arme nucleare sau orice alte tipuri de arme de distrugere în masă” pe orbită.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.