Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Americanii trebuie să ajute Arabia Saudită să se extragă din conflictul din Yemen (raport)

yemen

Statele Unite trebuie să ajute Arabia Saudită să se extragă din conflictul din Yemen, este de părere think-tank-ul International Crisis Group (ICG) într-un raport publicat duminică, relatează AFP preluat de agerpres.


Potrivit autorilor studiului, Washingtonul ar trebui să numească un emisar pentru această criză şi să îşi suspende cea mai mare parte a livrărilor de arme către saudiţi până ce aceştia pun capăt intervenţiei lor în Yemen, lansată în urmă cu patru ani împotriva rebelilor houthi.

Coaliţia militară condusă de Riad "trebuie să înceteze să caute să smulgă penibil o victorie oarecare pe hârtie şi să se angajeze pe deplin în găsirea unei soluţii politice, chiar dacă aceasta înseamnă că trebuie să dea imediat mai multă greutate decât doreşte rebelilor houthi".

"Statele Unite trebuie să arate calea găsind propria ieşire", a adăugat IGC.

În faţa pierderilor civile importante şi după uciderea jurnalistului saudit Jamal Khashoggi, a cărei responsabilitate a fost imputată de senatorii americani prinţului moştenitor al Arabiei Saudite, Mohammad bin Salman, Congresul Statelor Unite a adoptat o rezoluţie îndemnându-l pe Donald Trump să înceteze orice sprijin acordat coaliţiei saudite în războiul din Yemen.

Preşedintele american, hotărât să păstreze alianţa sa cu Riadul, a ameninţat cu veto acest document.

Pentru administraţia de la Casa Albă, sprijinul acordat Arabiei Saudite este determinant, pentru că este vorba despre a se opune Iranului, susţinător al rebelilor houthi şi inamic al Washingtonului.

Potrivit OCG, este însă un calcul greşit, deoarece Teheranul profită de un conflict care se prelungeşte şi îi costă scump pe duşmanii saudiţi, a căror imagine este, în plus, afectată de implicarea în acest război care provoacă o gravă criză umanitară.

"Cred că îşi dau seama că trebuie să îi pună capăt", dar "nu ştiu cum", a spus preşedintele think-tank-ului, Robert Malley, despre liderii saudiţi. Riadul este de părere că "puţin mai multă forţă militară îi va înfrânge pe rebelii houthi", "dar ultimii patru ani au dovedit contrariul", a avertizat el.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.