Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Amnesty International, avertisment dur pentru Spania: Acuză o lege antiteroristă că ar îngrădi libertatea de exprimare

saymawaleh.com
amnesty international

Amnesty International a acuzat legea spaniolă ce pedepseşte apologia terorismului de faptul că aduce atingere libertăţii de exprimare, informează marţi AFP. În raportul său, prezentat marţi la Madrid şi intitulat 'Postează pe Twitter... dacă ai curaj', organizaţia nonguvernamentală estimează că articolul 578 din Codul Penal al Spaniei, care pedepseşte apologia terorismului şi umilirea victimelor, este folosit pentru 'a reprima exprimările politice, mai ales pe reţelele sociale', conform Agerpres.

În ultimele luni, mai mulţi internauţi sau artişti spanioli au fost condamnaţi pentru postări pe Twitter sau afirmaţii considerate ca făcând apologia terorismului.

Printre ei, rapperul Pablo Hasel, condamnat în 2 martie la doi ani de închisoare pentru postări pe Twitter şi un cântec al său, sau Vantonyc, alias Jose Miguel Arenas Beltran, pentru care Curtea Supremă a confirmat în februarie o pedeapsă de trei ani şi jumătate de închisoare pentru versurile cântecelor sale.

'Aceşti oameni au fost arestaţi exclusiv pentru că au postat opinii care deranjează, opinii critice, uneori jignitoare, uneori ofensatorii, însă niciuna dintre ele nu a incitat în mod direct la nici cel mai mic act de terorism', a dat asigurări pentru presă Esteban Beltran, directorul Amnesty în Spania.

El a cerut abrogarea articolului respectiv din Codul Penal, subliniind că numărul condamnărilor pentru apologia terorismului a urcat de la una în 2011, când separatiştii ETA au renunţat la lupta armată, la 31 în 2017.

'Mă pregătesc mental că voi fi trimis la închisoare', a declarat Nyto Rukeli, unul dintre cei 12 rapperi din grupul La Insurgentia, condamnaţi în decembrie la doi ani de închisoare şi care îşi aşteaptă verdictul în apel. 'Nu avem prea multe speranţe', a adăugat acest rapper de 23 de ani, condamnat pentru versurile cântecelor sale.

Eda Seyhan, autoarea raportului, consideră că în Spania planează 'o atmosferă de autocenzură', cetăţenii interzicându-şi să facă 'glume sensibile din frică pentru consecinţe'.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.