Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Amnesty International face acuzații grave: Rusia folosește bombe cu submuniţie în zone civile din Ucraina. O grădiniță a fost spulberată

saymawaleh.com
amnesty international

Amnesty International denunţă folosirea în Ucraina a unor bombe cu submuniţie - care au ucis civili, inclusiv un copil - şi îndeamnă ca acest lucru să fie anchetat drept ”crimă de război”, relatează AFP, potrivit news.ro.

Potrivit acestui ONG cu sediul la Londra, o grădiniţă în care s-au refugiat civili, la Ohtîrka, în nord-estul Ucrainei, a fost atinsă vineri de acest armament interzis în 2010 printr-o Convenţie internaţională - pe care nici Moscova şi nici Kievul nu au semnat-o.

Trri civili - inclusiv un copil - au fost ucişi, iar alt copil a fost rănit, a acuzat duminică, într-un comunicat, Amnesty International.

Organizaţia nonguvernamentală (ONG) acuză că ”atacul pare că a fost comis de către forţe ruse, care operau în apropiere şi care obişnuiesc să folosească armament cu submuniţie în zone populate”.

Amnesty International se bazează pe imagini filmate la faţa locului cu o dronă,care arată că armament cu submuniţie a atins cel puţin în şapte locuri clădirea şi împrejurimile.

ONG-ul a procurat 65 de fotografii şi înregistrări video suplimentare de la o sursă locală.

”Nimic nu justifică lansarea unor arme cu submuniţie în zone populate, cu atât mai puţin în propierea unei şcoli. Acest atac poartă toate caracteristicile folosirii de către Rusia a acestei arme care loveşte orbeşte, interzisă la nivel internaţional, şi care demonstrează un dispreţ flagrant faţă de viaţa civililor”, acuză secretara generală a Amnesty International, Agnès Callamard.

”Este simplu. Acest lucru trebuie să facă obiectul unei anchete cu privire la crime de război”, subliniază ea.

Bombe cu submuniţie pot conţine zeci de mini-bombe, care se dispersează într-un perimetru vast, fără să explodeze toate, devenind astfel mine antipersonal care, la cel mai mic contact, pot ucide sau mutila, la mult timp după războaie.

ONG-ul Human Rights Watch (HRW) şi site-ul de investigaţii Bellingcat anunţă, la rându lor, că au adunat probe - imagini şi înregistrări video - ale unei folosiri a armamentului cu submuniţie în zone civile din Ucrana .

Potrivit HRW, un atac a avut loc în apropierea unui spital la Vugledar, în estul Ucrainei, la 24 februarie.

Acest atac a ucis patru civili şi a rănit zece. Atacul a avariat spitalul şi o ambulanţă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.