Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Amnesty International: 'Participanții la protestele reprimate violent în Iran au prezentat detalii despre acţiuni abuzive ale forţelor de ordine'

YouTube
iran protest

Persoanele care au participat la protestele reprimate violent în Iran au prezentat detalii despre presupusele acţiuni abuzive ale forţelor de ordine, soldate, potrivit organizaţiei Amnesty International, cu peste 200 de morţi, informează Financial Times, potrivit Mediafax.

Ahmad, un bărbat fără ocupaţie în vârstă de 24 de ani care a crescut într-o zonă bogată în resurse de petrol, consideră că regimul islamist de la Teheran este corupt, iar decizia de majorare a preţurilor la carburanţi a fost scânteia care a generat protestele.

Deşi până acum nu mai participase la proteste, de data aceasta Ahmad şi zeci de prieteni au decis să blocheze cu anvelope incendiate principalele drumuri din oraşul Omidiyeh, o zonă din sud-vestul Iranului bogată în resurse de petrol.

"Nu există o mai mare nedreptate decât să locuieşti deasupra unui ocean de petrol şi gaz, să vezi din casă sondele de extracţie, dar, în acelaşi timp, să te lupţi cu şomajul. Majorarea preţului la benzină a fost doar un pretext pentru a scăpa de furia pe care o avem şi de a o revărsa asupra sistemului", a declarat Ahmad.

CITEȘTE ȘI: Cel mai puternic somnifer natural: Alungă stresul și te relaxează total

Peste 200 de protestatari au fost ucişi în cursul confruntărilor cu forţele de ordine din Iran, conform unui bilanţ prezentat de organizaţia Amnesty International.

Administraţia Hassan Rouhani a majorat preţurile la carburanţi luna trecută, în efortul de atenuare a efectelor sancţiunilor impuse de Statele Unite. Liderii de la Teheran susţin că cea mai dificilă perioadă a trecut, dar strategia de "presiuni maxime" a preşedintelui SUA, Donald Trump, pare să fi avut efecte.

Sute de mii de persoane au participat la protestele izbucnite la jumătatea lunii noiembrie, incendiind filiale bancare, staţii de carburanţi şi magazine.

Un oficial din cadrul Poliţiei a declarat că în oraşul Mahshahr "grupuri ostile au deschis focul spre forţele de ordine". În schimb, Ahmad a descris "haosul" din Mahshahr şi intervenţia brutală a forţelor de ordine. "Serviciile de securitate au adus tancuri şi arme automate sovietice Dushka pentru a ucide protestatarii", a declarat el.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.