Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Amnesty International vrea eliberarea imediată a unui lider catalan aflat în arest din octombrie 2017

saymawaleh.com
amnesty international

Amnesty International a cerut eliberarea imediată a unui lider catalan pro-independenţă aflat în arest din octombrie 2017, arătând că reţinerea acestuia fără a fi pus sub acuzare este excesivă şi o acţiune disproporţionată, scrie The Guardian.

Jordi Sanchez, fostul preşedinte al Adunării Naţionale Catalane, o organizaţie pro-independenţă, se află sub arest de la jumătatea lunii octombrie 2017, atunci când el şi un alt lider al societăţii civile, Jordi Cuixart, au fost arestaţi în cadrul unei investigaţii în care erau acuzaţi de rebeliune. Ei au fost acuzaţi că au folosit demonstraţiile de stradă pentru a opri poliţiştii care urmau ordinele judecătoreşti de a opri referendumul ce nu fusese aprobat de Curtea Constituţională.

Un judecător al Curţii Supreme a respins marţi cererea de eliberare a lui Sanchez, care este şi parlamentar, făcând parte din partidul Împreună pentru Catalonia. Judecătorul Pablo Llarena a motivat decizia prin faprul că Sanchez ar putea încerca din nou să pună în mişcare procesul unilateral de declarare a independenţei Cataloniei, el fiind acuzat că a jucat un rol important în organizarea „demonstraţiilor masive de stradă”.

Gauri van Gulik, directorul pentru Europa al Amnesty International, spune că decizia judecătorului Llarena a agravat situaţia deja nedreaptă prin care trece Sanchez. „Extinderea perioadei de reţinere a lui Jordi Sanchez reprezintă o restricţie excesivă şi disproporţionată a drepturilor sale de liberă exprimare şi demonstraţii paşnice”, a spus ea.

Van Gulik a mai arătat şi că acuzaţiile de rebeliune aduse lui Sanchez şi Cuixart sunt nejustificate şi ar trebui retrase. „Deşi organizarea protestelor care pot fi disruptive pentru operaţiunile poliţiei, dacă vor fi găsite dovezi în acest sens, poate constitui o infracţiune, nu este una atât de serioasă precum rebeliunea”, a adăugat Gulik, anunţă news.ro.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.