Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Amnezie la PSD. Triumfalismul lui Dragnea vs restanțele lui Tudose pe programul de guvernare

Inquam Photos / Octav Ganea
dragnea tudose

Oficial, ne  merge bine. Programul de guvernare al PSD  s-a respectat la  virgula și s-a realizat 100%, iar toate promisiunile  ar trebui să se regăsească  și  în buzunarul fiecărui român, sună ultima eveluare a  conducerii PSD făcută la Băile Herculane.  În noua lor eveluarea triumfalistă, Dragnea  și ai săi  au făcut însă uitate o serie de măsuri pentru care un alt premier, Sorin Grindeanu, a plătit cu funcția în Parlament.

Conform ultimeie evaluări PSD, Guvernul a realizat 100 de măsuri din programul de guvernare din programul său de guvernare, iar premierul Mihai Tudose a realizat 100% din angajamentele asumate.

Guvernul merge bine, programul de guvernare este respectat „la virgulă” și toți politicienii de la PSD și ALDE trudesc, la Palatul Victoria ori în Parlament, pentru ca în buzunarele acestora să se simtă fulminanta creștere economică generată de actuala putere.

Aanaliza PSD s-a centrat pe creșterea  economică de 7%, față de obiectivul  asumat de 5,5%, pe cele 842 miliarde de lei cât reprezintă PIB-ul , față de cele 815 preconizate în acest an.  Pe hârte, deficitul  bugetar rămâne sub 3%, la o datorie guvernamentalp asumată de 39% din PIB. În paralel, PSD se mândrește cu crearea a  peste 850.000 de locuri noi de muncă până în 2020, reducerea  șomajului sub 3,5% și prin creșterea  la peste un milion a clasei de  mijloc care ava avea un salariu mediu brut de peste o mie de euro.

Tot la capitolul realizări  mai sunt trecute creșterea salariilor în sectorul public, creșterea numărului de contracte full time sau creșterea salariului minim pe economie, majorarea punctului de pensie: la 1.000 lei și a pensiei minime garantate la 520 de lei.

În fapt însă,  parada din evaluarea PSD este menită să acopere situația de fapt.  Efectul creșterilor salariale este  anulat de o inflație în creștere, un  leu slăbit ajuns aproape la cote istorice,  majorări la alimente, facturi utilități, combustibili și rate bănci.

De asemenea , uitate sunt  o serie de măsuri care au făcut parte din programul de guvernare - impozitul pe cifra de afaceri, taxa de solidaritate și impozitul pe gospodărie.   Nerealizarea lor a  condus la schimbarea lui Sorin Grindeanu, acuzat de incompetență,  cu Mihai Tudose, dar cu o garnitură  executivă rămasă aproape neschimbată prin păstrarea a nu  mai puțin de 15 miniștri din echipa  anterioară, deși acuzațiile nu priveau numai premierul ci întregul său Cabinet.

PSD e lovit de amnezie în prezent și când vine vorba de alte câteva măsuri anunțate  de reprezentanții puterii: Codul Economic al României și Legea prevenției.Primul, ar fi trebuit să includă toate prevederile ce vizează domeniul economic și trebuia să fie trimis Parlamentului în septembrie, după o amplă dezbatere cu patronatele, sindicatele, ONG-urile și autoritățile publice locale. Nu s-a întâmplat acest lucru.

A doua, Legea prevenției, prezentată drept un ajutor pe care statul îl dă firmelor,  trebuia să fie adoptată până pe 1 octombrie 2017. Încă se află în procedura parlamentară de avizare în comisii. iar majoritatea PSd-ALDE nu dă semne că se grăbește să accelereze calendarul de adoptare.

Între  timp din programul de guvernare au dispărut treptat sau au fost trecute discret sub tăcere alte angajamente. Nimeni numai vorbește acum de tva-ul zero pentru locuințe, pe care Liviu Dragnea o tot prezenta  la tablă la orice  televiziune unde era invitat, iar  promisiunea impozitului  de 10% pentru pensiile de peste 2.000 de lei a devenit atât de reală, pe cât este și cea a impozitului zero pentru  salariile sub 2000 de lei.

Nici promisiunea salariului minim  pe economie de 2000 de lei de la începutul lui 2018  nu mai constituie o urgență a programului de guvernare.  La nici două luni înainte de termenul limită fixat, Dragnea și cu Tudose fac  acum din creșterea din februarie, de 1.550 de lei, principala lor realizare în domeniu și susțin că au scos  astfel din sărăcie 1,5 milioane de români.

În schimb, au  apărut peste noapte, dictate de lipsa de soluții pentru a a aduce bani în plus la bugetul de stat, noi măsuri fiscale de care PSD nu a suflat niciun cuvânt în campania electorală, precum  impozitul pe cifra dea faceri  sau taxa de solidaritate. La una  s-a renunțat rapid, sub presiunea Bruxelles-ului. La taxa de solidaritate a mai durat ceva, pe motiv că statul le-a oferit unor oameni „prilejul” să câștige foarte mulți bani. Ulterior, Tudose a renunțat și la această idee, sub pretextul că ar fi provocat un „deranj” mare raportat la efectul „puțin”.

Fondul Suveran de Investiții, cu 10  miliarde de euro la  dispoziție și companiile necesare să susțină un asemenea efort, a rămas doar o biată coală de hârtie. Și odată cu el,  tot în vânt s-au dus și promisiunile legate de construirea unui spital republican și a opt spitale regionale, autostrăzi și căi ferate, etc. Lui  Grindeanu i s-a reproșat că a blocat înființarea acestui fond. Tudose care a promis că va trimite în luna septembrie proiectul la Parlament dar nu a făcut-o, primește acum laurii pentru realizarea unui program de guvernare ciuntit de ce îi era lui Dragnea mai drag să se  întâmple.

Tot la capitolul investiții,  cei din conducerea PSD  trec  acum premeditat  cu vederea tăierea, la rectificarea bugetară din septembrie, a 10 miliarde de lei din această zonă, sumă esențială însă pentru a putea acoperi majorările de pensii, salarii și ajutoare sociale.

Iar lista  cu măsurile promise, dar destinate să devină doar un fuior de fum nu se oprește aici. Deja  sunt semnale clare că TVA split va  rămâne doar un proiect pe hârtie,  în condițiile în care plata defalcată a TVA a devenit opțională. De la 1 ianuarie, ea ar trebui să fie obligatorie, dar Tudose a anunțat  că ve veni cu unele nuanțe în textul legii, privind în particular doar  firmele de stat aflate în insolvență sau în faliment.

O altă măsură fiscală, contribuțiilor sociale pentru contractele part-time a fost blocată la Senat. Cu  permisiunea  actualei majorități,  tot la Senat a fost respinsă și ordonanța prin care angajatorii au fost obligați să plătească CAS și CASS la nivelul salariului minim pe economie.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.