Trădarea vine din INTERIOR: Cum a fost ‘înjunghiat politic’ BoJo, liderul pro-BREXIT

Autor: Alexandra Cruceru, Redactor
Publicat: 01-07-2016 09:01
Actualizat: 01-07-2016 09:08

După victoria taberei pro-Brexit la referendumul de pe 23 iunie, situaţia pe scena politică din Marea Britanie s-a schimbat în ultimele ore înainte de desemnarea noului șef al Partidului Conservator, care va fi și premierul Marii Britanii după retragerea lui David Cameron.

Ministru Justiţiei, Michael Gove, s-a înscris joi dimineaţă în cursa internă pentru şefia conservatorilor, după demisia premierului David Cameron din poziţia sa în cadrul partidului şi, respectiv, executivului. Gove a reprezentat una dintre cele mai importante voci ale conservatorilor pentru ieşirea Marii Britanii din UE, deşi este un politician apropiat de prim-ministrul demisionar, scrie Reuters

”Am vrut să contribui la construirea unei echipe în spatele lui Boris Johnson, pentru ca un politician care a cerut ieşirea din UE să aibă ocazia de a ne conduce spre un viitor mai bun. Însă, am devenit din ce în ce mai reţinut faţă de ideea că Boris ar putea să construiască o echipă potrivită pentru confruntarea care-l aşteaptă”, a declarat demnitarul britanic.

Acuzaţii uluitoare la adresa lui Mircea Dinescu şi Andrei Pleşu: Ar fi agenţi externi


Ulterior, Johnson a anunţat că nu îşi va lansa candidatura, fără a răspunde acuzaţiilor lui Gove. Într-o declaraţie surprinzătoare, făcută la Londra, Johnson a spus că el nu este persoana adecvată pentru a-şi asuma responsabilitatea guvernării. El a susţinut că a condus capitala Marii Britanii în timpul revoltelor, furtunilor şi atacurilor teroriste, adăugând că Londra este capitala numărul unu la nivel mondial ca destinaţie turistică.

Politicianul conservator a încheiat un discurs lung despre atribuţiile următorului premier britanic cu următoarele cuvinte:

„După consultarea colegilor mei şi luând în considerare situaţia din Parlament, am ajuns la concluzia că această persoană (n.r. - capabilă de prelua postul de prim-ministru) nu sunt eu.”, potrivit The Sun.

Cei doi politicieni împărtăşeau o prietenie veche de mai mult de 30 de ani, din perioada în care au fost colegi în clubul de dezbateri Oxford Union, conform The Guardian.

Surprizele noii legi a salarizării bugetare: Sporurile, incluse în salariul de bază

Colaborarea lor politică în cadrul campaniei pro-Brexit a fost unul dintre principalele motive ale succesului referendumului și părea să fie o colaborare pe termen lung, Gove urmând să fie răsplătit cu postul de secretar pentru politică externă în viitorul cabinet.
Decizia lui Gove a stârnit reacţii de uimire, dar mai ales furie în tabăra susţinătorilor lui Boris Johnson, care au folosit cuvântul "trădare" pentru a descrie gestul lui Gove. Cei mai fermi nu s-au ferit să-l catalogheze drept „nemernic”.

O reacție vehementă a venit din prtea parlamentarului conservator Jake Berry, unul dintre susţinătorii fostului edil al Londrei, care a declarat că există un loc special în Iad pentru oameni ca Gove.

„Există o groapă foarte adâncă rezervată în Iad pentru unul ca el #Gove” a scris pe Twitter parlamentarul conservator.

Stanley Johnson, tatăl lui Boris, l-a comparat pe Gove cu senatorul roman care l-a omorât pe  Julius Caesar, spunând: Și tu Brutus, este comentariul meu, a declarat el pt BBC Radio 4.

Totodată, tabăra lui Johnson a acuzat conspiraţii în sânul elitei conservatorilor, implicându-i pe David Cameron sau pe magantul media Rupert Murdoch, al cărui corporaţie deţine publicaţiile „The Times”, „The Sun” şi „Sunday Times” în Marea Britanie.