PREMIERĂ majoră în Marea Britanie. Banca Angliei schimbă de azi banii

Autor: Cristian Gheorghe
Publicat: 13-09-2016 07:55

Pentru prima dată în istorie, Banca Angliei introduce astăzi pe piaţa monetară prima bancnotă de plastic.

Noua bancnotă de 5 lire sterline este mai mică decât urmaşa din hârtie şi va fi imprimată pe o folie subţire de plastic. De menţionat că, peste 100 de ani, bancnotele Marii Britanii, au fost exclusiv făcute din hârtie.

Citeşte şi: Ultima dată s-a întâmplat în urmă cu 25 de ani. Preşedintele Franţei, vizită de stat la Bucureşti

Bancnotele din polimer sunt făcute dintr-o peliculă subţire, felixibilă şi transparentă, imprimată cu cerneală specială pe ambele feţe.

Peste 20 de de ţări din lume folosesc acest tip de material în manufactura banilor.

Citeşte şi: Vila lui Ceaușescu în The New York Times: Atenția este pe decorație, nu pe dictatură

Banca Angliei spune că bancnota din polimer are avantaje clare în faţa celei de hărtie: plasticul nu este afectat de apă şi nu se murdăreşte aşa uşor ca hârtia, elementele de securitate, cum ar fi ferestrele prin care vezi, vor fi mult îmbunătăţite, iar falsificarea lor ar fi mult mai dificilă. De asemenea, noua bancnotă nu se va rupe aşa uşor ca cea veche, putând să reziste astfel mai mult pe piaţă. Noile bancnote de plastic pot supravieţui mai uşor dacă sunt băgate din greşeală în maşina de spălat sau sunt expuse în soare pentru o lungă perioadă de timp.

Citeşte şi: Noi dezvăluiri din dosarul DIPI: Adjunctul a vrut să cadă la înțelegere cu DNA

Nu numai hârtia de 5 lire se va schimba în plastic. Începând cu anul viitor, Banca Angliei va introduce bancnota în valoare de 10 lire făcută din polimer, iar din 2020, hârtia de 20 de lire va fi şi ea fabricată tot din plastic.