Siria rămâne în continuare mărul discordiei dintre Rusia şi SUA

Autor: Cristian Gheorghe
Publicat: 29-09-2016 00:43

Rusia este dispusă să coopereze cu Statele Unite în rezolvarea crizei siriene, a anunţat miercuri seară Ministerul rus al Apărării după ameninţările Washingtonului că ar putea îngheţa cooperarea cu Moscova, transmite AFP.

Citește și: N-ai mai văzut așa miri! Mireasa, ca mireasa, dar mirele… / FOTO

"După o discuţie telefonică între ministrul de externe, Serghei Lavrov, şi secretarul de stat american, John Kerry, preşedintele (Vladimir Putin) a însărcinat ministerele de Externe şi Apărării să fie pregătite să continue să acţioneze în comun cu partenerii noştri americani asupra dosarului sirian", a declarat un înalt responsabil din statul-major al armatei ruse, generalul Viktor Poznihir.

Citeşte şi: Laura Codruţa Kovesi e încolţită: 'Să demisioneze de la DNA'

"Este prevăzut ca într-un viitor foarte apropiat să fie trimişi experţi ruşi la Geneva pentru reluarea consultărilor cu partea americană cu scopul de a găsi soluţii pentru normalizarea situaţiei la Alep şi, în general, în Siria", a adăugat general în cursul unui briefing.

Citește și: INTERVIU cu omul care negociază cumpărarea Antena 3: ‘Am vorbit cu Camelia Voiculescu’

Propunerea consultărilor la Geneva, unde militari ruşi şi americani au lucrat împreună în mai multe rânduri în ultimele luni pentru a încerca să se pună de acord în privinţa Siriei, a intervenit după o teleconferinţă între John Kerry şi Serghei Lavrov.

Citeşte şi: SCANDAL la România TV și DEZVĂLUIRI ȘOCANTE despre viitorul lui Victor Ponta

După eşecul armistiţiului în Siria şi reluarea cu o intensitate fără precedent a raidurilor aeriene asupra oraşului Alep de către avioanele ruse şi ale regimului condus de Bashar Al-Assad, John Kerry l-a informat pe omologul său rus că "Statele Unite se pregătesc să-şi suspende angajamentul bilateral cu Rusia asupra Siriei".

Citeşte şi: Ion Cristoiu devoalează planurile secrete ale DNA, un greu urmează: 'Vom avea o clasă de maici'

Această cooperare între Moscova şi Washington, pe care John Kerry a susţinut-o timp de luni de zile, va fi abandonată dacă "Rusia nu va lua măsuri imediate pentru a opri asaltul asupra Alep şi dacă nu va restabili încetarea ostilităţilor', a atras atenţia şeful diplomaţiei americane, potrivit unui comunicat al Departamentului de Stat.

Citește și: Cine a încălcat armistițiul? Băsescu-Ponta-Ghiță sau Kovesi-Coldea?

John Kerry s-a referit în special la punerea în funcţiune a unui centru comun de coordonare militară, aşa cum a fost prevăzut în acordul ruso-american semnat la Geneva în 9 septembrie, dar care nu s-a mai aplicat după numai zece zile.