O altă noapte de bombardamente intense în Siria - VIDEO

Autor: Cristian Gheorghe
Publicat: 16-11-2016 12:06

Avioane ale regimului sirian şi aliatului său rus au bombardat întreaga noapte de marţi spre miercuri sectorul rebelilor din oraşul Alep şi provincia Idleb, la o zi după ce Moscova a anunţat o nouă ofensivă militară, potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), informează AFP.

"Avioanele militare ruse au vizat întreaga noapte şi până dimineaţa mai multe regiuni din Idleb", provincie din nord-vestul Siriei aflată sub controlul unei alianţe de rebeli şi jihadişti, a declarat pentru AFP directorul OSDO, Rami Abdel Rahman. "În acelaşi timp, forţele aeriene ale regimului (de la Damasc) au bombardat cartiere din estul oraşului Alep", al doilea oraş ca importanţă din Siria, divizat în sectoare guvernamentale şi ale rebelilor.

Numărul victimelor terorismului a crescut de şase ori într-un singur an

După o pauză de o lună, regimul lui Bashar al-Assad şi-a reluat marţi campania de bombardamente asupra rectorului rebelilor din fosta capitală economică a Siriei, chiar în ziua în care Moscova a anunţat o nouă ofensivă, oficial împotriva jihadiştilor din Idleb şi Homs.

Raiduri ruse au fost întreprinse de pe portavioanul 'Amiral Kuzneţov', sosit săptămâna trecută în largul coastelor siriene, pentru a întări dispozitivul militar rus în această ţară sfâşiată de război din 2011.

Moscova desfăşoară de peste un an de zile o operaţiune în susţinerea regimului Assad.

Citeşte şi: Suedia redeschide ancheta în cazul asasinării premierului Olof Palme

Washingtonul, care susţine opoziţia moderată din Siria a acuzat adesea Moscova că vizează insurgenţi anti-regim sub pretextul bombardamentelor asupra jihadiştilor, a acuzat loviturile aeriene "impardonabile". Rusia a reacţionat, denunţând o "retorică bazată de minciuni".

Alep este o miză majoră atât pentru regimul Assad, cât şi pentru insurgenţi, care se confruntă într-un război care a făcut peste 300.000 de morţi şi a dus la cea mai mare criză umanitară de după cel de-Al Doilea Război Mondial, transmite agerpres.