DOLIU în sportul românesc. A murit singurul antrenor român cu două Cupe ale Campionilor în palmares

Autor: Alexandra-Maria Cioroianu
Publicat: 13-01-2018 21:56

Sportul românesc e în doliu! Singurul antrenor român cu două Cupe ale Campionilor în palmares a decedat, la 87 de ani. Este vorba despre profesorul-antrenor de baschet,  Lonciu Davidescu.

Citeşte şi: STENOGRAME - Emil Boc, INTERCEPTAT într-un dosar IMPORTANT, instrumentat de DIICOT.Ce discuta fostul premier cu principalul INCULPAT

IMPORTANT PENTRU TOȚI CITITORII

"Federatia Romana de Baschet anunta cu multa tristete si profund regret trecerea in nefiinta a celui care a fost profesor-antrenor Lonciu DAVIDESCU. Din nefericire, vineri, 12 ianuarie 2018, inima singurului antrenor roman cu doua trofee ale Cupei Campionilor Europeni in palmares a incetat sa mai bata, astfel ca sportul autohton a ramas din nou mai sarac si a mai pierdut o stea din constelatia performerilor.(...) Federatia Romana de Baschet adreseaza sincere condoleante familiei indurerate. Dumnezeu sa-l odihneasca!", se arată într-un comunicat al Federaţiei Române de Baschet.

Născut în 1931, în Bacău, Lonciu Davidescu s-a mutat la numai 14 ani în București, împreuna cu părinții, imediat după încetarea celui de-al doilea Război Mondial. Atras de sportul cu mingea la coș, el a absolvit Facultatea de Educație Fizică din București, specializarea baschet. A obținut un Master în planificarea și dozarea efortului în sportul de performanță, dar și un doctorat în psihologie sportivă.

Lonciu Davidescu a avut o impresionantă carieră de antrenor, fiind cooptat de-a lungul timpului în staff-urile mai multor echipe din România, Israel, Olanda și Marea Britanie, unde și-a trecut în cont mai multe performanțe deosebite.

În România, Lonciu Davidescu și-a pus amprenta atât pe unele echipe de juniori, cât și pe unele divizionare – Liceul Sf. Sava, Cetatea Bucur, Constructorul Sibiu, BC Steaua și BC Târgoviște. A plecat în Israel după anii ’70 și a urcat rapid, fiind apreciat ca un foarte bun antrenor secund specializat cu individualizarea și pregătirea fizico-mentală. De altfel, în perioada 1975-1980, atunci când s-a aflat în staff-ul tehnic al legendarei echipe Maccabi Tel Aviv, a contribuit la cucerirea a două trofee ale Cupei Campionilor Europeni (1977 si 1980), precum și a două medalii în Cupa Intercontinentală, mai scrie site-ul oficial al FR Baschet.

Citeşte şi: Liviu Pleşoianu, atac FĂRĂ PRECEDENT în plin scandal în PSD: Ce acuzaţii îi aduce premierului Mihai Tudose .