Procurorul general reacţionează după raportul DEVASTATOR al GRECO: 'Ministerul Public este bine apreciat în raport...'

Autor: Alexandra-Maria Cioroianu
Publicat: 18-01-2018 14:06

Procurorul general Augustin Lazăr a dat asigurări joi, după ce GRECO a publicat un raport în care arată că România a făcut progrese limitate în implementarea recomandărilor privind prevenirea şi combaterea corupţiei, că Ministerul Public va fi în continuare consecvent în a apăra ordinea de drept şi legile europene ale Justiţiei.

Citeşte şi: Elena Udrea RUPE TĂCEREA: Ce spune despre presupusa FUGĂ a Alinei Bica în Costa Rica

Întrebat la ieşirea din CSM cum comentează raportul Grupul Statelor împotriva Corupţiei (GRECO), Augustin Lazăr a răspuns: "Eu am văzut că Ministerul Public este bine apreciat ca activitate în acest raport şi aş dori să vă asigur că în continuare noi vom fi consecvenţi în a apăra ordinea de drept, în a apăra legile Justiţiei, legile europene ale Justiţiei", scrie AGERPRES

Joi, GRECO, organismul anticorupţie al Consiliului Europei (CoE), a publicat un raport în care arată că România a făcut progrese extrem de limitate în implementarea recomandărilor GRECO de prevenire şi combatere a corupţiei în privinţa membrilor parlamentului, judecătorilor şi procurorilor. 

GRECO evidenţiază că România a implementat pe deplin numai două din cele 13 recomandări incluse într-o evaluare din 2016. Şapte recomandări nu au fost implementate, iar alte patru au fost doar parţial implementate, precizează Consiliul Europei într-un comunicat. 

Raportul remarcă faptul că principala iniţiativă adoptată în România în privinţa parlamentarilor este adoptarea unui cod de conduită în octombrie 2017 cu scopul de a reglementa cadourile şi alte beneficii şi managementul conflictelor de interese.

Citeşte şi: Un lider PNL îl DESFIINŢEAZĂ pe Dacian Cioloş: 'E un IMPOSTOR politic. A avut sprijinul total al PNL şi a adus numai necazuri...'

În ciuda acestui progres, GRECO evidenţiază că formulările prea generale din codul de conduită şi regulile inconsistente pentru punerea sa în aplicare îl împiedică să fie un cadru pe deplin satisfăcător. 

GRECO consideră de asemenea că România nu a acordat încă o atenţie corespunzătoare îmbunătăţirii activităţii Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI) în controlarea declaraţiilor de avere şi de interese ale parlamentarilor, deşi metodele de lucru şi capacităţile de procesare a datelor s-au îmbunătăţit. GRECO cere de asemenea îmbunătăţirea implementării în practică a deciziilor şi sancţiunilor ANI privind incompatibilităţile şi conflictele de interese.