VIDEO Scandal URIAȘ la Conferinţa de Securitate de la Munchen! Schimb DUR de replici între Israel și Iran: INCREDIBIL ce a pus Benjamin Netanyahu pe masă

Autor: Andrei Radu
Publicat: 18-02-2018 17:26
Actualizat: 18-02-2018 17:32

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a avertizat duminică Iranul în legătură cu orice agresiune, arătând un fragment prezentat ca o bucată dintr-o dronă care ar fi provenit din Siria, doborâtă săptămâna trecută deasupra teritoriului israelian, relatează AFP.

"Nu testaţi determinarea Israelului!", a declarat Netanyahu la Conferinţa de Securitate de la Munchen, după care i-a adresat un mesaj ministrului iranian de externe Javad Zarif, arătând fragmentul de dronă.

Citește și: Israel amenință Iranul cu războiul: Declarații furibunde ale premierului Netanyahu, la Munchen

"Uitaţi un capăt de dronă iraniană! Domnul Zarif, îl recunoaşteţi? Ar trebui să îl recunoaşteţi, pentru că este al dumneavoastră!", a spus şeful guvernului israelian.

Netanyahu a lansat de asemenea un atac personal la adresa lui Zarif, acuzându-l că "minte cu elocvenţă".

În replică, într-o declaraţie de presă susţinută mai târziu tot la Conferinţa de Securitate de la Munchen, Javad Zarif a calificat drept un 'circ caricatural' intervenţia lui Netanyahu.

"Aţi asistat la un circ caricatural în această dimineaţă, care nu merită nici măcar onoarea unui răspuns", a spus şeful diplomaţiei iraniene, potrivit Agerpres.

Citește și: Serghei Lavrov a bătut 'cu pumnul în masă' la Munchen! Acuzații explozive la adresa NATO, SUA și UE: 'Rusia a fost tratata ca un elev în anii 1990'

Israelul afirmă că a doborât drona deasupra teritoriului său. Ca represalii, forţele aeriene israeliene au distrus baza din Siria de unde ar fi fost lansată drona. Totuşi, un avion F-16 israelian a fost doborât în cursul operaţiunii, o premieră după 1982, ceea ce a dus la raiduri împotriva unor presupuse ţinte siriene şi iraniene în Siria.

Această primă confruntare declarată între Israel şi Iran în Siria atrage temerea privind escaladarea conflictului, chiar dacă până acum cele două ţări par să îşi dorească evitarea unui război deschis.