Cod GALBEN de POLEI, primarii sunt depășiți: 'E ca la cutremur, nu am văzut în viața mea așa ceva'

Autor: Alexandra Cruceru, Redactor
Publicat: 26-01-2019 18:13

Primăriile din București sunt depășite de poleiul depus în aceste zile în Capitală, mai ales în ceea ce privește ruperea copacilor. Primarul sectorului 1 compară această situație cu una în caz de cutremur și spune că nu a văzut niciodată un astfel de fenomen.

„La ora aceasta, avem toți oamenii în teren, pentru că sunt sunt 230 de copaci sau crengi rupte. Nu avem cum să toaletăm acum copacii care cad și nici nu are legătură cu faptul că dacă ar fi fost toaletați din timp nu ar fi căzut, pentru că acum s-au prăbușit copaci perfect sănătoși. Noi abia intervenim să-i luăm pe cei care cad. Este un fenoment natural pe care nu-l putem controla. Este ca la un cutremur. Nu am văzut în viața mea așa ceva. La noi în sector sunt cei mai mulți copaci”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Daniel Tudorache, primarul sectorul 1 al Capitalei.

În sectorul 4 al Capitalei, autoritățile încearcă să limiteze efectele căderilor de copaci, toaletând în prezent arborii cu risc mare de prăbușire, respectiv cei cu crengile foarte aplecate.

S-a dat ALARMA în București. Autoritățile fac APEL la populație să NU mai apeleze la 112 decât în cazuri urgente și care țin de viață și de moarte

„În sectorul 4 acționăm cu peste 200 de oameni la ora actuală și cu 35 de utilaje, iar colegii vor rămâne și peste noapte să încerce să limiteze efectele acestui fenomen meteo. Până la ora actuală, am avut peste 100 de sesizări, însemnând 40 de mașini ușor avariate și 60 de arbori căzuți. În acest moment, mă aflu la o acțiune în care colegii mei toaletează arborii cu crengile mai aplecate, în zonele cu mașini parcate”, a declarat, pentru MEDIAFAX, viceprimarul sectorului 4, Andrei Trocan.

Potrivit acestuia, la nivelul sectorului 4 sunt în jur de 18.000 de arbori care au avize de toaletare, „iar la un asemenea număr de arbori e dificil să-i toaletezi pe toți în timp util”.

Pe de altă parte, un fost primar general interimar al Capitalei spune că autoritățile ar fi trebuit să fie pregătite pentru astfel de situații, în sensul în care arborii ar fi trebuit asigurați.

Avertisment TERIBIL al BNR pentru românii cu credite: ROBOR-ul ar putea sări de 7%

„Problema noastră e că nu avem o procedură la nivelul Bucureștiului care să vizeze astfel de situații de criză, pentru că definim situații de criză când avem foarte multe apeluri la 112 într-un timp foarte scurt. Discutam și în 2015 despre o asigurare generală la toți arborii din București. Bineînțeles, în prealabil ar fi trebuit să existe o inventariere a arborilor, ceea ce nu există și nu s-a făcut niciodată, din păcate. Această asigurare generală pentru arbori ar trebui să vizeze și astfel de fenomene meteo, fie că e vorba de furtuni sau căderi abundente de apă, care odată cu frigul se transformă în gheață. Teoretic ar trebui ca fiecare ADP de sector să aibă așa-zisele celule de criză și în astfel de situații să cheme absolut toți oamenii, indiferent de ziua în care se produce un astfel de fenomen. Dar nu avem o strategie generală la nivelul Capitalei”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Ștefănel Marin, fost primar general interimar al Capitalei.

Autoritățile le-au cerut bucureștenilor să nu suprasolicite sistemul de urgență 112 cu apeluri privind copaci căzuți pe mașini și să lase linia liberă pentru urgențe majore, precum accidente cu victime sau incendii.